Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογική νοθεία στο Αφγανιστάν


Των Carlotta Gall Richard A. Oppel The New York Times

Εκατοντάδες ψεύτικα εκλογικά τμήματα δημιούργησαν οπαδοί του προέδρου Καρζάι, εμφανίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πλασματικές ψήφους υπέρ του προέδρου, σύμφωνα με Δυτικούς και Αφγανούς αξιωματούχους. Τα ψεύτικα εκλογικά κέντρα, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 800, ενίσχυσαν το αποτέλεσμα υπέρ του Καρζάι. «Εκτιμούμε ότι το 15% των εκλογικών τμημάτων δεν άνοιξαν την ημέρα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να καταμετρήσουν χιλιάδες ψηφοδέλτια υπέρ του προέδρου Καρζάι», ανέφερε Δυτικός διπλωμάτης.

Αποτέλεσμα των πρωτοφανών αυτών ατασθαλιών ήταν ότι σε ορισμένες επαρχίες της χώρας, τα ψηφοδέλτια υπέρ του κ. Καρζάι ξεπερνούσαν όχι μόνο τον αριθμό εγγεγραμμένων, αλλά και τον ίδιο τον πληθυσμό των επαρχιών αυτών. Οι πολυάριθμες επίσημες αναφορές, που κάνουν λόγο για σημαντική νοθεία στις εκλογές του Αφγανιστάν, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Ομπάμα, που ήλπιζε ότι οι προεδρικές εκλογές θα βοηθούσαν στην υποχώρηση της επιρροής που ασκούν οι Ταλιμπάν στη χώρα.

Τα περισσότερα κρούσματα εκλογικής νοθείας σημειώθηκαν στις επαρχίες με πλειοψηφία της εθνότητας των Παστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αφγανιστάν, όπως στη γενέτειρα του Καρζάι την Κανταχάρ, όπου καταμετρήθηκαν περισσότερα από 350.000 ψηφοδέλτια, ενώ οι ψηφίσαντες δεν ξεπέρασαν τους 25.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ είναι ο μικρότερος αδελφός του προέδρου Καρζάι, Αχμέτ Ουαλίντ Καρζάι.

Λίγο μετά τις εκλογές, ο επικεφαλής της Αφγανικής Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε την ακύρωση των ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις κάλπες 447 εκλογικών τμημάτων, εξαιτίας της ευρείας νοθείας. Τα κρούσματα καλπονοθείας επιβεβαίωσαν και δύο αιρετά μέλη του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ, που είπαν ότι οι εκτεταμένες ατασθαλίες έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος της προεδρίας Καρζάι.

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.