Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

H Ρωσία δανείζει δύο δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα


Reuters, AFP, AP

ΚΑΡΑΚΑΣ. Πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια θα δανειστεί η Βενεζουέλα από τη Ρωσία για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες. Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Τσάβες στη Μόσχα και αφορά την αγορά 92 αρμάτων μάχης Τ-72 και άγνωστο μέχρι σήμερα αριθμό συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και Buk-M2. Στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το λαό της Βενεζουέλας, ο κ. Τσάβες ευχαρίστησε τη Ρωσία για το δάνειο, αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το ακριβές κόστος του κάθε συστήματος.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε να συνδράμει τη Βενεζουέλα στην προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σημείωσε όμως ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το δάνειο ήταν απαραίτητο, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει συμπιέσει σημαντικά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού της Βενεζουέλας. «Επρεπε να δανειστούμε, ώστε να μη χρειαστούν περικοπές στην υγεία και στην παιδεία», υπογράμμισε ο κ. Τσάβες και συμπλήρωσε ότι τα οπλικά συστήματα που παρήγγειλε προορίζονται αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

Εντούτοις, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καράκας προκαλεί δυσφορία στον Λευκό Οίκο, καθώς ο κ. Τσάβες είναι από τους πλέον σκληρούς επικριτές των ΗΠΑ. Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Βενεζουέλας ενδεχομένως να πυροδοτήσουν κούρσα εξοπλισμών στη Λατινική Αμερική, κάτι που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο έχει συμφωνήσει στην πώληση συστοιχιών S-300 και σε έναν ακόμη παραδοσιακό πολέμιο των ΗΠΑ, το Ιράν. Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έχει παραδώσει αυτό το ιδιαιτέρως αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας στην Τεχεράνη, λόγω των έντονων ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ξανά πρόεδρος;

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε στη Μόσχα ο υπαινιγμός του πρωθυπουργού Πούτιν ότι ενδεχομένως να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας το 2012. Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Πούτιν άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, η σχετική δήλωση έγινε μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσίευση εκτενούς άρθρου του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεβ, στο οποίο περιέγραφε το όραμά του για το μέλλον της Ρωσίας. Αν και είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι πραγματικός ηγέτης της Ρωσίας παραμένει ο Πούτιν, συνεργάτες του κ. Μεντβέντεβ άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος θα ήθελε να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαθέτει ερείσματα στην κοινωνία.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.