Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Καζαχστάν: πλήθος συμφωνιών υπέγραψε ο Σαρκοζί


Τη γεωστρατηγική σημασία του Καζαχστάν επισήμανε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στην πρωτεύουσα Αστάνα, για να παραστεί μαζί με τον Καζάκο πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών, ενεργειακού, οικονομικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα οι γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί Total και GDF Suez υπέγραψαν συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ με την κρατική εταιρεία ενέργειας του Καζαχστάν για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Χβαλίνκσογε στην Κασπία. Οι δυο εταιρείες αγόρασαν το 50% του ομίλου που ανήκει στην κρατική Kazmunaigaz, με κάτοχο του υπόλοιπου 50% τη ρωσική Lukoil. Eτσι απέκτησαν το 25% του κοιτάσματος, που θα έχει ετήσια παραγωγή 8 με 9 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το 2016 και μετά.

Η Total μετέχει ήδη δυναμικά και στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Κασαγκάν, το οποίο θα συνδέεται μέσω του πετρελαιαγωγού Γέσκενε - Κουρίκ με το λιμάνι Ακτάου της Κασπίας, και από εκεί μέσω Αζερμπαϊτζάν θα φτάνει και θα διέρχεται την Τουρκία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη μεταξύ Καζακστάν και της Spie Capag, θυγατρικής του κατασκευαστικού ομίλου Vinci. Η συμφωνία υπολογίζεται να αποφέρει συμβόλαια αξίας 1,18 δισ. ευρώ στις γαλλικές εταιρείες.

Συμβόλαιο υπεγράφη μεταξύ της γαλλικής Areva και της καζάκικης Kazatomprom για τη σύσταση κοινοπραξίας, που θα παράγει και θα εξάγει πυρηνικό καύσιμο στην Ασία και κυρίως στην κινεζική αγορά. Το Καζαχστάν, κάτοχος του πέμπτου μεγαλύτερου κοιτάσματος ουρανίου στον κόσμο, σύντομα θα αναδειχθεί και πρώτο σε παραγωγή του ραδιενεργού μετάλλου. Τέλος, η γαλλική Thales υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 100 εκατ. ευρώ με τον στρατό του Καζαχστάν για την πώληση στρατιωτικών ασυρμάτων και η EADS Astrium συμβόλαιο 230 δισ. ευρώ για τη διάθεση δυο δορυφόρων.

Στο περιθώριο όλων αυτών, ο πρόεδρος Σαρκοζί πέτυχε και συμφωνία, για ανεφοδιασμό των γαλλικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μέσω Καζαχστάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.