Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Στο έλεος εξτρεμιστών το βόρειο Πακιστάν


Εκατοντάδες οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, εκατομμύρια οι πρόσφυγες

The Economist

Μετά την κάθοδό του από τα υψώματα του Νότιου Ουαζιριστάν, ένα απομακρυσμένο κομμάτι του Πακιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ο Ουαζίρ Χαν Μεσούντ βρήκε ασφαλές καταφύγιο την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τα τρία μικρά παιδιά του, 40 ακόμη συγγενείς και τα υπάρχοντά τους πακεταρισμένα σε μπόγους. Εφτασαν στο Ντέρα Ισμάιλ Χαν, μία ήσυχη περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της επαρχίας, κοντά στην ημιαυτόνομη φυλετική ζώνη στην πακιστανική μεθόριο. Στόχος τους να αποφύγουν μία ένοπλη επίθεση από τους ντόπιους Ταλιμπάν. Εξτρεμιστές της φατρίας Μεσούντ αυτοί οι μαχητές εκπροσωπούν μία από τις επίλεκτες ισλαμικές συμμορίες στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ο στρατός υπόσχεται τώρα ότι θα διαλύσει τις φυλετικές αυτές ομάδες.

Πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες επιβεβαιώνουν την ανάγκη για στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση. Στις 9 Οκτωβρίου μία επίθεση αυτοκτονίας στην Πεσαβάρ στοίχισε τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Τις επόμενες δύο ημέρες το αρχηγείο του στρατού στη Ραβαλπίντι δέχθηκε επίθεση από ομάδα δέκα ενόπλων, πέντε εκ των οποίων από το νότιο Ουαζιριστάν. Λέγεται πως τρεις ήταν Ουζμπέκοι, μέλη ισλαμικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε στο Ουζμπεκιστάν, μετέβη στο Αφγανιστάν και από εκεί, μετά την αμερικανική εισβολή του 2001, στο νότιο Ουαζιριστάν. Σε μία 22ωρη σύγκρουση σκοτώθηκαν εννέα εξτρεμιστές και 14 άλλοι, ανάμεσά τους και ένας διερχόμενος ταξίαρχος. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Σε κάποια φάση οι εξτρεμιστές υποχρέωσαν 22 ομήρους να καθίσουν γύρω από έναν επίδοξο καμικάζι αυτοκτονίας. Οι Πακιστανοί κομάντος τον πυροβόλησαν και τον εξουδετέρωσαν. Ενας έφηβος δράστης επίθεσης αυτοκτονίας παρέσυρε στο θάνατο 45 ανθρώπους στις 12 Οκτωβρίου στην περιοχή Μαλακάντ, την οποία είχε ανακαταλάβει ο στρατός μόλις τον περασμένο Μάιο. Την περασμένη Πέμπτη 25 άνδρες εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις σε τρεις αστυνομικές βάσεις στη Λαχώρη, ενώ ένας καμικάζι οδήγησε το αυτοκίνητό του μέσα σε αστυνομικό τμήμα της Κοχάτ στα βορειοδυτικά.

Εκπαιδευτής καμικάζι

Ολες αυτές οι ενέργειες ξεκίνησαν από το Νότιο Ουαζιριστάν, την πλέον εχθρική από τις επτά φυλετικές περιοχές που διοικούνται ομοσπονδιακά. Παρά τις τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις συμφωνίες ειρήνης με τους Μεσούντ και τους άλλους εξτρεμιστές, η περιοχή είναι ένας παράδεισος για την Τζιχάντ, σε γενικές γραμμές από το 2001. Πέρα από Ουζμπέκους και μέλη της Αλ Κάιντα, παρούσες είναι ποικίλες ισλαμικές οργανώσεις της Πουντζάμπ. Οι Ταλιμπάν έχουν αναπτύξει την τέχνη τους. Ενας διοικητής της φατρίας των Μεσούντ, ονόματι Κάρι Χουσεΐν, έχει γίνει διάσημος για την αποτελεσματική εκπαίδευση καμικάζι. Ο στρατός αναγνωρίζει ότι από τις 200 και πλέον επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν τα τελευταία δύο χρόνια, το 80% εξαπολύθηκε από το Νότιο Ουαζιριστάν.

Από τότε που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανακατάληψης του Μαλακάντ, την οποία ο πακιστανικός στρατός θεωρεί σημείο καμπής στην 7ετή ομοιογενή εκστρατεία, αναπτύχθηκαν στην περιοχή 28.000 στρατιώτες. Πάνω από 100.000 άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε συγγενείς με δεδομένη τη γνωστή φιλοξενία των Παστούν. Εξάλλου δεν είχαν εναλλακτική λύση. Σε αντίθεση με την επιχείρηση στη Μαλακάντ, όταν οι 200.000 από τους 2 εκατ. εκτοπισμένους, φιλοξενήθηκαν σε προσφυγικά στρατόπεδα, η τρέχουσα επιχείρηση δεν έχει προβλέψει καταυλισμούς για τους φυγάδες της φατρίας Μεσούντ.

Απών είναι επίσης για λόγους ασφαλείας ο ΟΗΕ, που έχασε πέντε υπαλλήλους τους σε επίθεση αυτοκτονίας σε γραφεία του Διεθνούς Προγράμματος Σίτισης στο Ισλαμαμπάντ στις αρχές Οκτωβρίου. Επιπλέον ο στρατός έχει συχνά εμποδίσει τις ντόπιες φιλανθρωπικές οργανώσεις να διανείμουν τρόφιμα σε πρόσφυγες, φοβούμενος προφανώς ότι η βοήθεια θα καταλήξει στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο σκονισμένο Ντέρα Ισμάιλ Χαν έχει να διανεμηθεί φαγητό εδώ κι ένα μήνα. Καταφτάνοντας ξυπόλυτος και πεινασμένος στην περιοχή ο Ουαζίρ Μεσούντ βρέθηκε σε απόγνωση μόλις συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε φαγητό, ενώ το σπίτι του στο Νότιο Ουαζιριστάν ισοπεδώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Ο στρατός σχεδιάζει τώρα χερσαία επιχείρηση εναντίον των εξτρεμιστών της φατρίας Μεσούντ. Η περιοχή είναι απαγορευτική και καθώς αναμένεται να πέσουν τα πρώτα χιόνια στις αρχές του επόμενου μήνα, εξίσου απαγορευτικός είναι και ο καιρός. Οι Ταλιμπάν είναι άλλωστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήλπιζε ο στρατός. Οι αναφορές ότι ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη τους, Μπαϊτουλάχ Μεσούντ, Χακιμουλάχ Μεσούντ είναι επίσης νεκρός, διαψεύστηκαν με τη μετάδοση εμφάνισής του στην τηλεόραση.

Εξαγορά φατριών

Ο στρατός φαίνεται ότι τα κατάφερε καλύτερα με την εξαγορά όσων Ταλιμπάν ανήκουν σε άλλες φυλές. Για να κρατήσουν τους άνδρες του Μεσούντ εκτός της περιοχής, εξόπλισαν μία αντίπαλη φατρία, ιδιαίτερα μισητή σε αυτήν του Μεσούντ. Παράλληλα μοιάζει σίγουρο ότι μπορεί να διασφαλίσει την ουδετερότητα δύο πανίσχυρων διοικητών των Ταλιμπάν από τη φυλές του Ουαζιριστάν, του Μουλά Ναζίρ, ο οποίος ελέγχει το υπόλοιπο Νότιο Ουαζιριστάν και του Χαφίζ Γκιουλ Μπαχαντούρ, στο γειτονικό Βόρειο Ουαζιριστάν.

Παρά τη μονίμως εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ της φυλής των Μεσούντ και των φατριών του υπόλοιπου Ουαζιριστάν, οι διοικητές αυτοί είχαν συνάψει συμμαχία με το Μπαϊτουλάχ Μεσούντ τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον Ιούνιο όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση, φάνηκαν μάλιστα να τιμούν τη συμμαχία. Οι άνδρες του Μπαχαντούρ σκότωσαν τουλάχιστον 23 στρατιώτες σε μία ενέδρα. Στο μεταξύ όμως ο στρατός έχει δωροδοκήσει αδρά τον Ναζίρ και τον Μπαχαντούρ και τις τελευταίες ημέρες έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση και αποφεύγει να απαντήσει σε επιθέσεις της φατρίας του Μεσούντ και των Ουζμπέκων στο Βόρειο Αφγανιστάν. Θεωρεί ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν μία προσπάθεια να συρθεί εκ νέου ο Μπαχαντούρ και οι άνδρες του στη μάχη.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.