Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Μάχη μέχρις εσχάτων Ερντογάν - ΜΜΕ


Καταβολή εγγύησης 3,2 δισ. δολ. ζητεί δικαστήριο από τον μεγιστάνα του Τύπου Α. Ντογκάν

The Economist

Η μάχη μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ του μεγιστάνα των τουρκικών ΜΜΕ, Αϊντίν Ντογκάν, και της φιλο-ισλαμικής κυβέρνησης μοιάζει να κορυφώνεται. Ο κ. Ντογκάν διατάχθηκε τώρα να εμφανίσει εγγυητική επιστολή αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, ενόψει της έφεσης που έχει καταθέσει εναντίον χρηματικού προστίμου ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που επεβλήθη στις αρχές Σεπτεμβρίου στον όμιλό του, Dogan Holding, για φοροδιαφυγή. Του προστίμου αυτού είχε προηγηθεί άλλο χρηματικό πρόστιμο, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εγγυητική επιστολή, που ζητείται σήμερα από τον κ. Ντογκάν, υπερβαίνει τη συνολική χρηματιστηριακή αξία του ομίλου του Τούρκου επιχειρηματία, στον οποίο το δικαστήριο έδωσε δύο εβδομάδες διορία για να εμφανίσει το ποσόν. Αν αποτύχει να συγκεντρώσει το υπέρογκο ποσόν, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να παγώσει μέρος των κεφαλαίων του. Στελέχη του ομίλου Ντογκάν επιμένουν ότι, εφόσον η κυβέρνηση εμμείνει στην τακτική της, θα διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους στα δικαστήρια. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, θα σημάνει πολλά χρόνια δικαστικών αγώνων. Στο μεταξύ, η τιμή των μετοχών της Ντογκάν έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Δυτικοί παρατηρητές –μεταξύ τους και η Ευρωπαϊκή Ενωση– καταγγέλλουν την πρόσφατη φορολογική τιμωρία του ομίλου ως απόπειρα φίμωσης της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Ο όμιλος του κ. Ντογκάν διαθέτει επτά εφημερίδες, 28 περιοδικά και τρία τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία βρέθηκαν στην αιχμή του δόρατος της εκστρατείας, με στόχο να παρουσιάσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ως αποφασισμένο να καθοδηγήσει την Τουρκία προς τον ισλαμισμό. Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ του κ. Ντογκάν προβάλλουν συστηματικά τα σκάνδαλα διαφθοράς με πρωταγωνιστές ανώτατα στελέχη του ΑΚΡ και συμμάχους τους.

Εργαζόμενοι του ομίλου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν επιδιώκει να καταστρέψει οικονομικά τον Ντογκάν πριν από τις εκλογές, που μπορεί διεξαχθούν μέσα στο 2010. Στην απελπισία του, ο κ. Ντογκάν αναζήτησε τη βοήθεια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της χώρας, αν και στις αρχές της εβδομάδας ο Ντογκάν, που υπήρξε πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αρνήθηκε ότι συναντήθηκε με τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Πόλεμος επιχειρηματιών

Ορισμένοι παρατηρητές, όμως, υποστηρίζουν ότι η διένεξη Ερντογάν - Ντογκάν δεν αφορά την ελευθερία του τουρκικού Τύπου, έχοντας να κάνει με την ανάδειξη νέας τάξης ισχυρών επιχειρηματιών από την Ανατολία, που ευνοούνται από την ισχύ του ΑΚΡ, εις βάρος της παραδοσιακής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, στην οποία ανήκει ο κ. Ντογκάν.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, εφόσον εκφράσουν θέσεις που χαρακτηρίζονται «εχθρικές προς το κράτος». Αυτή την τύχη είχε ο Μεχμέτ Μπαρανσού, δημοσιογράφος της ανεξάρτητης εφημερίδας «Ταράφ», που αντιμετωπίζει 20 μηνύσεις για άρθρα του γύρω από τη διαφθορά στον στρατό και αλλού. «Ούτε ένας δημοσιογράφος του Ντογκάν δεν μίλησε υπέρ μου», λέει ο κ. Μπαρανσού.

Πηγή : http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.