Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Συντριβή των Tαλιμπάν από τον πακιστανικό στρατό


Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Πριν από κάποιους μήνες, Πακιστανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν συχνά τον όρο «άπιστοι» όταν μιλούσαν για τους μαχητές των Tαλιμπάν που προέρχονταν από τις δυτικές περιοχές των φυλών. Η παραφθορά υποδηλούσε ότι οι Tαλιμπάν είναι μεν ενοχλητικοί, μια συμμορία φανατικών και γκάνγκστερ, επιρρεπών σε ειρηνευτικές συμφωνίες, αλλά δεν απειλούν το Πακιστάν.

Η συγκεκριμένη αυτή θεώρηση της κατάστασης έχει σήμερα εγκαταλειφθεί. Η αντεπίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον των κρησφύγετων των Tαλιμπάν στο Nότιο Βαζιριστάν είναι μια ακόμη ένδειξη ότι το Πακιστάν έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος της εγχώριας τρομοκρατίας. Πακιστανός ανώτερος στρατιωτικός διοικητής μού ανέλυσε το ζήτημα, εκφράζοντας συναισθήματα κοινά σε πολλούς συναδέλφους του.

«Πρέπει να νικήσουμε, εάν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν μια ζωή της δικής τους επιλογής και πεποίθησης και όχι τη ζωή που θέλουν αυτά τα τέρατα. Θα ήθελα να σου δώσω να καταλάβεις πόσο πολύ τους μισώ. Θέλουμε να πάρουμε πίσω από αυτούς τους διεστραμμένους άρπαγες την όμορφη και ειρηνική χώρα μας. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον μας», μου είπε.

Η οργή του λαού κατά των Ταλιμπάν εφέτος διαρκώς μεγαλώνει. Τον περασμένο Απρίλιο, η χώρα έμοιαζε να παραπαίει στην πολιτική παραλυσία. Καθώς όμως τον μήνα αυτό οι εξτρεμιστές βγήκαν από την Κοιλάδα Σουάτ και κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα, κάτι άλλαξε. Ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση στο Σουάτ, απώθησε τους Ταλιμπάν και ο λαός ζητωκραύγασε.

Οι Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν με δεύτερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και σήμερα ο επισκέπτης συναντά περισσότερα οδοφράγματα από ό,τι πριν από λίγες εβδομάδες. Ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή υπερδιέγερση, αλλά οι βομβιστές αυτοκτονίας δεν κατάφεραν να κάμψουν τη λαϊκή υποστήριξη προς τον στρατό και την αντεπίθεση στο Βαζιριστάν. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο, αν κρίνει κανείς από την αρθρογραφία τού συνήθως κακοπροαίρετου πακιστανικού Τύπου.

«Μπορεί οι πολιτικοί να είναι διχασμένοι σε άλλα θέματα, όμως συμφωνούν απολύτως στο ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατών είναι αναγκαία», γράφει η Daily Times. Εάν θέλουμε ξανά ειρήνη στο Πακιστάν, οι παραστρατιωτικές ομάδες πρέπει να συνθλιβούν», ισχυρίζεται η Post. «Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στο πλευρό τους και την πολιτική βούληση και τη λαϊκή στήριξη», συμπεραίνει αρθρογράφος της Dawn.

«Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αντεπίθεση έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Με το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, οι Ταλιμπάν επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να υποδαυλίσουν την εχθρότητα προς το στράτευμα, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την αντεπίθεση στο Βαζιριστάν. Δεν πρόκειται όμως να μας αποτρέψουν, η έκβαση της επιχείρησης θα είναι αυτή που πρέπει να είναι», λέει αξιωματούχος του διευθυντηρίου της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο γενικό στρατηγείο, στο Ραβαλπίντι. Στις 10 Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες των Ταλιμπάν κατάφεραν να εισχωρήσουν στο συγκρότημα και να σκοτώσουν οκτώ στρατιώτες. Η επίθεση στα άδυτα των αδύτων του στρατού προκάλεσε γενική αναστάτωση, το χρηματιστήριο στο Καράτσι βρέθηκε για λίγο σε ελεύθερη πτώση. Ομως, η αποφασιστικότητα του στρατού χαλυβδώθηκε.

Στο γραφείο του, λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που άρχισε η επίθεση, ο αντιστράτηγος Αθάρ Αμπάς, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εξηγεί ότι η αντεπίθεση στο κρησφύγετο των Ταλιμπάν σημαίνει και το τέλος ενός τρόπου σκέψης, σύμφωνα με τον οποίο «στο τέλος κάπως θα τα καταφέρουμε να τους κάνουμε καλά, να τους φέρουμε στα νερά μας, να τους πάρουμε με το μέρος μας». Περίπου 28.000 στρατιώτες έχουν προωθηθεί στις τρεις κύριες οδικές αρτηρίες στο Νότιο Βαζιριστάν και καταδιώκουν 5.000 έως 10.000 μαχητές στα βουνά. Ο στρατός είναι αποφασισμένος να μείνει στην περιοχή έως ότου την ελέγξει απολύτως, πράγμα που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν.

Ο Αμπάς λέει ότι ο στρατός, για να νικήσει, πρέπει να δείχνει ότι οι επιχειρήσεις του είναι ανεξάρτητες, δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ. «Είπαμε στους Αμερικανούς να κρατηθούν μακριά, να μας αφήσουν να κάνουμε εμείς τη δουλειά», λέει. Προκειμένου η ανεξαρτησία αυτή να γίνει αντιληπτή στον κόσμο, οι Πακιστανοί ζήτησαν από τους Αμερικανούς να σταματήσουν τις επιθέσεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator στο Νότιο Βαζιριστάν. «Η λαϊκή υποστήριξη είναι πιο σημαντική για μας», εξηγεί ένας άλλος ανώτερος στρατιωτικός.

Το Πακιστάν είχε δεσμευτεί να αναλάβει δράση κατά των Ταλιμπάν και στο παρελθόν. Αρκέστηκε όμως σε ειρηνευτικές συμφωνίες κάθε φορά που οι μάχες αγρίευαν. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς εάν η παρούσα αποφασιστικότητα του στρατού θα αντέξει στον σκληρό χειμώνα, ενώ θα είναι αντιμέτωπος με τους διάσημους για την ανθεκτικότητά τους άνδρες του Μεχσούντ. «Στις περιοχές των φυλών, ο κόσμος πάντα στηρίζει αυτόν που κερδίζει. Περιμένουν να δουν πρώτα την έκβαση της μάχης», λέει ο Αμπάς.

Εάν η εκστρατεία στο Βαζιριστάν επιτύχει, τότε σε ολόκληρη την περιοχή θα διαμορφωθεί νέα δυναμική. Αντί του ανίσχυρου Πακιστάν, που δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη μεθόριο με το Αφγανιστάν, θα υπάρξει ένα Πακιστάν ισχυρό, κυρίαρχο στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών. Ετσι θα βοηθήσει και το Αφγανιστάν. Η εξέλιξη αυτή θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει όμως η επιχείρηση να είναι αμιγώς πακιστανική.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.