Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κέρδη στο όνομα του Αλλάχ


Του Christoph Pauly DER SPIEGEL

Οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας θα έχουν την ευκαιρία με το νέο έτος να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας δικής τους τράπεζας, η οποία προσφέρει οικονομικές συναλλαγές, σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, Σάρια.

Σήμερα, τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Τρώνε, πίνουν και προσεύχονται, σύμφωνα πάντα με τις εντολές που καθορίζει ο προφήτης Μωχάμετ. Εντούτοις, όταν πρόκειται για νομισματικές συναλλαγές, οι αρχές του Κορανίου δεν έχουν να υποδείξουν οτιδήποτε προς τους πιστούς. Ως εκ τούτου, το Κοράνι δεν έχει διαδραματίσει κανένα ρόλο, αναφορικά με τις τραπεζικές συναλλαγές στη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό προτίθεται σύντομα να αλλάξει.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου, η πρώτη ισλαμική τράπεζα στη Γερμανία, η οποία προσφέρει υπηρεσίες που είναι σύμφωνες με το νόμο Σάρια, θα ανοίξει τις πόρτες της για τους μουσουλμάνους και όχι μόνο. Αναμένεται ότι η εν λόγω τράπεζα, Kuveyt Türk Beteiligungsbank, όπως ονομάζεται, θα λειτουργήσει παράρτημα στο κέντρο της Μανχάιμ, μιας πόλης στη Δυτική Γερμανία, ενώ και άλλα παραρτήματα προγραμματίζονται να ανοίξουν σε άλλες πόλεις.

Οι υπεύθυνοι της Γερμανικής Ομοσπονδίας Οικονομικών Υπηρεσιών, γνωστή ως Bafin, έδωσαν πρόσφατα άδεια λειτουργίας σε υποκατάστημα τουρκικής τράπεζας. Η άδεια επιτρέπει μόνο τη συλλογή κεφαλαίων που μεταφέρονται σε λογαριασμούς στην Τουρκία και προσαρμόζονται στους ισλαμικούς κανόνες. Επιπλέον, η τραπεζική βιομηχανία άλλων χωρών εξυπηρέτησε τους μουσουλμάνους σε εξίσου μικρή κλίμακα, ωστόσο, με το πέρας δέκα ετών από την εισχώρηση ισλαμικών τραπεζών στην αγορά, όλες οι σημαντικές τράπεζες στη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν ισλαμικά τμήματα, ενώ υπάρχουν πέντε ισλαμικές τράπεζες στη χώρα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, περισσότερα από 470 δισεκατομμύρια ευρώ τυγχάνουν διαχείρισης, σύμφωνης με τις ισλαμικές αρχές. Στη Γερμανία όμως, καμία τράπεζα μέχρι τώρα δεν έχει εξετάσει την ισλαμική αγορά. Η ιδιαιτερότητα των ισλαμικών τραπεζικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο γεγονός ότι ο προφήτης Μωχάμετ απαγορεύει την χρέωση τόκου. Όπως και ο Ιησούς, ο Μωχάμετ έλαβε μέτρα ενάντια στους τοκογλύφους της εποχής τους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν τους συμπολίτες τους με χρέωση υπερβολικού τόκου, περισσότερου από 100%. Ο Μωχάμετ απαγόρευσε τη χρέωση τόκου, εκτός και αν υπήρχε αντάλλαγμα. Από τη δεκαετία του '70, οι ισλαμικές τράπεζες έχουν επιδιώξει να ικανοποιήσουν αυτήν την απαίτηση με την προσφορά οικονομικών υπηρεσιών, στη βάση των άτοκων συναλλαγών. Αντί τόκου, η τράπεζα υπόσχεται στους πελάτες μερίδιο από τα κέρδη της. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση, αντί να πάρει δάνειο για να χτίσει νέο εργοστάσιο, προσφέρει στους επενδυτές της μερίδιο των κερδών.


Η σημαντική πτυχή όλων αυτών των συναλλαγών, οι οποίες ρυθμίζονται στο όνομα του Αλλάχ, είναι ότι, στην πραγματικότητα, βασίζονται σε ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι επενδύσεις που συμμορφώνονται με το Κοράνι αντιπροσωπεύουν, στο παρόν στάδιο, το 1% της συνολικής αγοράς. Εντούτοις, η αγορά αυξάνεται κατά 15% - 20% ετησίως. Ορισμένοι από τους σημαντικούς πελάτες των ισλαμικών τραπεζών είναι Πέρσες επενδυτές εξεύρεσης πετρελαίου, οι οποίοι επιμένουν ότι το κεφάλαιό τους πρέπει να επενδύεται σύμφωνα με τα θρησκευτικά κριτήρια των μουσουλμάνων. Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις που είναι βαριά χρεωμένες αποκλείονται από τις ισλαμικές τράπεζες, οι οποίες απευθύνονται σε θρησκευτικούς μελετητές του νόμου Σάρια για να εξετάζουν όλα τα προϊόντα των επιχειρήσεων που απευθύνονται σε αυτές.


The New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.