Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ο Φράνκο Φρατίνι μίλησε για τη δημιουργία ευρωστρατού


ΡΩΜΗ. Υπέρ της δημιουργίας ευρωστρατού ετάχθη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Times και δύο μέρες πριν από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποφασιστεί ο πρώτος πρόεδρος και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Φρατίνι θέτει το ζήτημα της δημιουργίας στρατού της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, υποστήριξε ο Φρατίνι, αν ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν περαιτέρω συνεργασία μεταξύ τους, έχουν δικαίωμα να το πράξουν. Κάθε μια από τις χώρες της Ε.Ε. στέλνει τεθωρακισμένα, άρματα μάχης, αεροπλάνα και στρατό στο Αφγανιστάν, τόνισε. Αν όμως υπήρχε στρατός της Ε.Ε., η Ιταλία θα μπορούσε να στείλει αεροπλάνα, η Γαλλία άρματα μάχης, η Βρετανία τεθωρακισμένα, και έτσι θα αξιοποιούσαμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στρατιωτικά μας μέσα, πρόσθεσε.

Σημειωτέον ότι η Ε.Ε. έχει από χρόνια επιδιώξει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών της, μέσω της κοινής αμυντικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια, εξισορροπώντας παράλληλα τις αμυντικές υποχρεώσεις και τα συμφέροντα όσων εκ των χωρών-μελών της είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ.

Περιμένουν πολλά από εμάς

Ο Φρατίνι, πρώην επίτροπος της Ιταλίας, προέβη και σε δηλώσεις για το μέλλον της Ε.Ε. Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, είπε, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου, η Ευρώπη θα πρέπει να εδραιώσει το κύρος της στη διεθνή σκηνή. «Αν δεν διαμορφώσουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική, υπάρχει ο κίνδυνος η Ε.Ε. να υπερκεραστεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Προς τούτο, απαιτείται η πολιτική βούληση, διαφορετικά οι λαοί της Ευρώπης θα απογοητευτούν πολύ. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν πολλά από εμάς», πρόσθεσε με έμφαση ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_17/11/2009_361644

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.