Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

«Τρύπα» στην ασφάλεια πτήσεων;



Ο επίδοξος βομβιστής Αμπντουλμουταλάμπ είχε περάσει από ελέγχους
σε δύο αεροδρόμια

AFP, A.P., Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των αερομεταφορών στις ΗΠΑ εγείρει η αποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση των Χριστουγέννων στο αεροσκάφος της Northwest Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κατηγορεί τις αρχές για ελλιπή μέτρα προστασίας, καθώς οι γονείς του Νιγηριανού επίδοξου βομβιστή του αεροσκάφους είχαν ειδοποιήσει πριν από δύο μήνες την αμερικανική πρεσβεία στην Αμπουτζά ότι ο γιος τους ενδεχομένως να έχει επαφές με εξτρεμιστές στην Υεμένη.

Σε λίστα υπόπτων

Ωστόσο, η βίζα του για τις ΗΠΑ δεν είχε ανακληθεί και, ως εκ τούτου, ο 23χρονος Ουμάρ Φαλούκ Αμπντουλμουταλάμπ κατάφερε να επιβιβαστεί ανενόχλητος στην παρ' ολίγον μοιραία πτήση. Μάλιστα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ο Αμπντουλμουταλάμπ, οποίος είχε σπουδάσει μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συμπεριλαμβανόταν στη λίστα υπόπτων για τρομοκρατική δράση και δεν είχε άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο Αμπντουλμουταλάμπ πέρασε από ελέγχους σε δύο αεροδρόμια, χωρίς να αντιληφθεί το προσωπικό ασφαλείας τους ότι μεταφέρει εκρηκτικά. Πάντως, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα διατείνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. «Το σύστημα λειτούργησε ακριβώς όπως έπρεπε», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, αναφερόμενη στην αντίδραση των επιβατών και των μελών του πληρώματος στη διάρκεια της προσπάθειας του Αμπντουλμουταλάμπ να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του.


Διέταξε έρευνα

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, σημειώνοντας ότι για λίγα μόλις δευτερόλεπτα αποτράπηκε μία τραγωδία που θα είχε 300 νεκρούς. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα για μικροκομματικά οφέλη. Χθες το βράδυ αναμένονταν και δηλώσεις του ίδιου του προέδρου, από τη Χαβάη όπου βρίσκεται για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο κ. Ομπάμα έχει διατάξει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, αλλά και για τυχόν παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας.

Tα μέτρα που ισχύουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Aπό αξονικό τομογράφο και όχι από απλό μηχάνημα ακτίνων X περνούν όλες οι αποσκευές των επιβατών του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών «Eλευθέριος Bενιζέλος» με προορισμό τις HΠA. Συνεχίζεται επίσης ο αυστηρός έλεγχος των διαβατηρίων, ενώ στην περίπτωση των επιβατών με προορισμό τις HΠA, πραγματοποιείται και σωματικός έλεγχος των ταξιδιωτών. Παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο όλα τα μέτρα για τη μεταφορά υγρών κατά τη διάρκεια των πτήσεων, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η μοναδική αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί πτήσεις από το «Eλ. Βενιζέλος» προς τις HΠA, μετά τη διακοπή των πτήσεων και από την Oλυμπιακή, είναι η Delta Airlines. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του αεροδρομίου της Αθήνας, τα συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας, τα οποία είχαν ληφθεί στη χώρα μας ήδη από το 2001, δεν είχαν εγκαταλειφθεί, και συνεχίζονται συστηματικά όπως συμβαίνει και στα περιφερειακά αεροδρόμια τις χώρας. Κατά συνέπεια δεν αναμένεται να εκδοθεί οδηγία για λήψη συμπληρωματικών μέτρων από την ΥΠΑ, εκτός εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις αμερικανικές αρχές.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.