Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μέγα φιάσκο προμηνύεται στην Κοπεγχάγη


Παραίτηση της προέδρου διάσκεψης
Τη διαδέχθηκε ο Δανός πρωθυπουργός

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Η παραίτηση της προέδρου της συνόδου, Κόνι Χέντεγκαρντ, η απειλή εκατοντάδων εκδιωχθέντων ακτιβιστών ότι θα καταλάβουν το Μπέλα Σέντερ, η διάλυση της διαδήλωσής τους με κλομπ και δακρυγόνα, η σύλληψη 260 ατόμων, η άφιξη των ηγετών και κυρίως η βροχή των προειδοποιήσεων για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, συνέθεσαν χθες το παζλ των εξελίξεων στην Κοπεγχάγη. Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντοπίστηκε, αυτή τη φορά, στην άρνηση της τελευταίας να δεχθεί στο έδαφός της ελεγκτές της διεθνούς κοινότητας, που θα επαληθεύουν την τήρηση των δεσμεύσεών της για τη μείωση των ρύπων.

Την προεδρία της παγκόσμιας διάσκεψης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά την παραίτηση της κ. Χέντεγκαρντ, ανέλαβε ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, διαδοχή, που προβλήθηκε ως φυσική συνέπεια, καθώς η σύνοδος, με την παρουσία των ηγετών κρατών, αποκτά πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα. Ωστόσο, η κ. Χέντεγκαρντ, υπουργός αρμόδια για τη σύνοδο και πρώην υπουργός Ενέργειας, ήταν ήδη το επίκεντρο πολλών παραπόνων, με τις αντιπροσωπείες, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου, να διαμαρτύρονται είτε για τη βραδύτητά της είτε για τη σειρά στην οποία κατέταξε τα θέματα της συζήτησης. Η ίδια είχε εκφράσει απόγνωση για τον ρόλο της, ομολογώντας στις αρχές της συνόδου ότι είναι σαν να βρίσκεται αντιμέτωπη με «σχολιαρόπαιδα».



Μεταξύ αυτών που προειδοποίησαν χθες για το επερχόμενο φιάσκο, ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. «Είναι πιθανόν να μην καταλήξουμε σε συμφωνία και είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που εκκρεμούν», τόνισε, ενώ η Ε.Ε. διεμήνυσε ότι ενδέχεται να αλλάξει την πρότασή της για μείωση των ρύπων κατά 30%, εφόσον άλλοι μεγάλοι ρυπαντές δεν κάνουν ανάλογες θυσίες... Ο κ. Μπράουν προειδοποίησε, πάντως, ότι η αδράνεια των κυβερνήσεων θα προκαλέσει μείωση του εθνικού εισοδήματος μέχρι και 20%, επίσης οικονομική καταστροφή ισοδύναμη με τις επιπτώσεις των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και της Οικονομικής Υφεσης. Με ενδιαφέρον αναμενόταν η άφιξη του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει χθες ομιλία. Εκκληση προς τους συνέδρους να μην τρέφουν αυταπάτες, διότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία της συνόδου», απηύθυνε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ. Χάος επικρατούσε και έξω από το Μπέλα Σέντερ, αφού χιλιάδες μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων κατήγγειλαν ως πρωτοφανή την εντολή για την αποχώρησή τους από τις συνομιλίες, που κρίθηκε απαραίτητη λόγω της άφιξης των ηγετών και των συνοδειών τους και επειδή δεν υπήρχε χώρος για όλους... Πολλοί από τους συλληφθέντες έως χθες ήταν σύνεδροι.

Πηγή : http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.