Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ερευνα σε στρατηγείο ειδικών δυνάμεων στην Τουρκία


«Οι έρευνες στην έδρα της Ομάδας Τακτικής Κινητοποίησης (ΟΤΚ) είναι μια ακόμη προσπάθεια να διασφαλιστεί η υπεροχή της πολιτικής επί της στρατιωτικής εξουσίας στην Τουρκία, η οποία χρειάζεται σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της στην Ε.Ε.», σημείωνε χθες Δυτικός αναλυτής, αναφερόμενος στην πρωτοφανή έρευνα που διενήργησε η αστυνομία στο στρατηγείο της μονάδας των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα.

Αφορμή για τις έρευνες, οι οποίες άρχισαν το Σαββατοκύριακο, υπήρξε σενάριο περί σχεδίου δολοφονίας του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Χθες, μια ημέρα μετά την τακτική διμηνιαία σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Γκιουλ, το τουρκικό γενικό επιτελείο με ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση προς την έρευνα της αστυνομίας στην έδρα της ΟΤΚ, η οποία, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική «Ζαμάν», που επικαλείται δηλώσεις Τούρκων συγγραφέων, δημοσιογράφων και αυτοπτών μαρτύρων, ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον των «ξένων μειονοτήτων» στην Κωνσταντινούπολη. Η νέα αυτή υπόθεση, «συγγενική» προς την υπόθεση Εργκένεκον και τη δίκη στο Ιμραλί, είδε το φως της δημοσιότητας στις 19 Δεκεμβρίου. Τότε δύο αξιωματικοί της ΟΤΚ συνελήφθησαν, επειδή εθεάθησαν κατ’ εξακολούθησιν έξω από την κατοικία του κ. Αρίντς στην Αγκυρα. Οι δύο αφέθησαν ελεύθεροι, αλλά ο τουρκικός Τύπος συντήρησε το σενάριο του σχεδίου δολοφονίας του κ. Αρίντς, που εκ των υστέρων κάνει λόγο μόνο για «κακόβουλα σχέδια». Το περασμένο Σάββατο συνελήφθησαν οκτώ της Ομάδας, που ανακρίνονται, ενώ την Παρασκευή εισαγγελικές αρχές είχαν διατάξει έρευνα σε δύο μυστικές αίθουσες του στρατηγείου της ΟΤΚ, όπου είναι αρχειοθετημένο «υλικό άκρως απόρρητο», αλλά η έρευνα παρεμποδίστηκε από άνδρες της Ομάδας, η οποία υπάγεται στις Ειδικές Δυνάμεις - που παραλληλίζονται με την ιταλική «Γκλάντιο». Σύμφωνα με τη «Ζαμάν» που επικαλείται τις εισαγγελικές αρχές, από υποκλοπή τηλεφωνικής συνδιάλεξης στρατιώτη με τον πατέρα του προέκυψε ότι πριν από την αστυνομική έρευνα, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του αρχειοθετημένου υλικού.



Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έμφαση δίνεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας, με έμφαση στο Κουρδικό.

Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.