Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΦ



του Ανδρέα Πενταρά*


Η συμφωνία για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου μετά τη λύση, όπως την ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 20 Νοεμβρίου, φέρνει στην επιφάνεια και ένα άλλο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει στη περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Πρόκειται για το μέλλον των 4000 στελεχών της Εθνικής Φρουράς τα οποία θα χάσουν το επάγγελμά τους μετά τη διάλυση της Δύναμης.

Το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο. Έχει το παρελθόν του από το 2004, όταν και πάλιν επιχειρήθηκε η λύση του Κυπριακού. Ένα παρελθόν, για το οποίο η τότε κυβέρνηση και τα κόμματα που την στήριζαν δεν πρέπει καθόλου να σεμνύνονται. Η συμπεριφορά της τότε κυβέρνησης απέναντι στα στελέχη της ΕΦ που με αγωνία έβλεπαν να πλησιάζει η ώρα του δημοψηφίσματος χωρίς να λαμβάνεται καμιά απολύτως μέριμνα για το μέλλον τους, υπήρξε το λιγότερο ανέντιμη και προσβλητική. Υπήρξε ταυτόχρονα και εκδικητική απέναντι στο μικρό αριθμό στελεχών της ΕΦ που ανάλαβαν τη πρωτοβουλία να προβάλουν το ζήτημα και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Να θυμίσω ότι, προκειμένου η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα στελέχη της ΕΦ και τις οικογένειές τους ως ομήρους στη διαδικασία του δημοψηφίσματος αποκομίζοντας πολιτικά οφέλη, με το πλέον επίσημο τρόπο ανακοίνωνε στα στελέχη ότι θα βρίσκονταν στο δρόμο χωρίς δουλειά την επομένη της λύσης σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του ναι . Και όταν μια μικρή ομάδα στελεχών μέσα στα πλαίσια των νόμων και του συντάγματος τόλμησαν να προβάλουν το ζήτημα για το μέλλον των στελεχών προς την τότε πολιτική ηγεσία, όχι μόνο δεν εισακούσθηκαν αλλά με καλά προσχεδιασμένες διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον τους, επιχειρήθηκε η κατατρομοκράτηση όλων των υπολοίπων. Άμεσες αποστρατείες, δυσμενείς μεταθέσεις, άτυπες και εξευτελιστικές ανακρίσεις κατά παράβαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσβλητικά δημοσιεύματα στο Τύπο, ήταν αρκετά για να τρομοκρατήσουν το σύνολο των στελεχών και να σταματήσει κάθε προσπάθεια διεκδίκησης του αυτονόητου δικαιώματος της εργασίας που θα έχαναν στη περίπτωση λύσης.



Τα πράγματα βέβαια σήμερα είναι διαφορετικά. Η λύση θα προέλθει μέσα από συμφωνία των δύο μερών και αυτό υποδηλώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση του 2004. Όμως είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν προχώρησε ακόμα στη μελέτη ενός τόσο σοβαρού θέματος, η εξέλιξη του οποίου μπορεί και να κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εαν υπήρχε κάποια δικαιολογία μέχρι τώρα αναφορικά με την αβεβαιότητα της λύσης, νομίζω ότι τα τελευταία γεγονότα αναφορικά με τη πορεία των συνομιλιών και ιδαίτερα η συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω εφησυχασμό.

Η άποψή μας είναι ότι άμεσα θα πρέπει να εκδηλωθούν ενέργειες σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Σε κυβερνητικό επίπεδο, (ΥΠΑΜ, ΥΠΟΙΚ, ΓΕΕΦ) να μελετηθεί το όλο ζήτημα και κυρίως η οικονομική πτυχή της τυχόν αποστρατείας, της απορρόφησης κάποιου αριθμού από τη δημόσια υπηρεσία, ή της συνέχισης μισθοδοσίας των στελεχών μέχρι το όριο ηλικίας.

Από πλευράς στελεχών, μέσω των ενώσεών των και πάντοτε μέσα στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών να μελετηθεί το όλο ζήτημα και με τη βοήθεια έγκριτων νομικών εξειδικευμένων στα εργασιακά θέματα, να ετοιμασθούν σχετικές εισηγήσεις. Οι Κύπριοι ανώτατοι αξιωματικοί, παρόλον ότι είναι οι λιγότερον ή καθόλου επηρεαζόμενοι από την αποστρατιωτικοποίηση, έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στα κατώτερα στελέχη τα οποία θα πρέπει να καθοδηγήσουν σωστά στις όποιες ενέργειες και αποφάσεις.

Παράλληλα, οι οικογένειες των στελεχών θα πρέπει να οργανωθούν και μέσα από εποικοδομητικές παρεμβάσεις να συμπαρασταθούν στους προστάτες των οικογενειών τους και να συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση της κατάλληλης λύσης για επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση. Γιατί αν τελικά δοθεί μια κακή λύση για τα στελέχη, εκείνοι που θα υποφέρουν πρώτοι είναι οι οικογένειές τους.

Το ζήτημα του τι θα απογίνουν τα στελέχη της ΕΦ μετά τη λύση δεν είναι τόσο εύκολο και τόσο απλό όσο κάποιοι νομίζουν. Και προπαντός δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει και άλλες πτυχές, όπως η κοινωνική και η πολιτική πτυχή. Εύκολες προσεγγίσεις που ακούονται, όπως η απορρόφηση των στελεχών από την αστυνομία, από τη πυροσβεστική, κλπ ή η μετάταξή τους στον Ελληνικό στρατό, είναι ανάξιες συζητήσεων και μόνο θυμηδία προκαλούν.


* Υποστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.