Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Κυρώσεις στην Ερυθραία επέβαλε το Συμβ. Ασφαλείας του ΟΗΕ


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις, πέρα από το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει ήδη επιβληθεί στην Ερυθραία, επικαλούμενο το ότι η Ασμάρα «αποτυγχάνει» να αποσύρει τα στρατεύματά της από διαμφισβητούμενη μεθοριακή περιοχή την οποία διεκδικεί και το Τζιμπουτί.

Το εμπάργκο πώλησης όπλων επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1992 και τελούσε σε ισχύ ή αναστελλόταν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των διενέξεων της Ερυθραίας με τις γειτονικές της χώρας. Το ΣΑ επέβαλε «πάγωμα» οικονομικών πόρων της χώρας, αλλά χωρίς να κατονομάσει τους στόχους των κυρώσεων.

Ακόμη, το 15μελές συμβούλιο συνέστησε μια επιτροπή που θα εξετάσει ποιοι αξιωματούχοι θα υποστούν κυρώσεις. Το ΣΑ ανέφερε ότι η Ερυθραία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από την περιοχή Ρας Ντουμέιρα και το Νησί Ντουμέιρα, περιοχή η οποία διεκδικείται και από το Τζιμπουτί. Η διένεξη γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί μέσω ειρηνευτικής διαδικασίας.



Η Ερυθραία κατηγορείται επίσης για «στρατιωτική ανάμιξη» και «αποσταθεροποίηση» της μεταβατικής κυβέρνησης στη Σομαλία. Ο πρεσβευτής της Ερυθραίας στα Ηνωμένα Έθνη Αράγια Ντέστα κατήγγειλε τις κυρώσεις κάνοντας λόγο για «επονείδιστη» ενέργεια και αποκάλεσε τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της χώρας του «ψεύδη».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Αιθιοπία ότι πίεσαν το Συμβούλιο για να επιβάλει τις κυρώσεις. Αιθιοπία και Ερυθραία ενεπλάκησαν σε πόλεμο στο παρελθόν λόγω διένεξής τους για μεθοριακή περιοχή. Η Ερυθραία κατηγορήθηκε ως «υπαίτια» για την αποχώρηση κυανοκράνων του ΟΗΕ από την επίμαχη περιοχή, όπου επιτηρούσαν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία τερμάτισε τον πόλεμο.

Το Συμβούλιο κάλεσε την Ερυθραία να συμμετάσχει «ενεργά» στον διάλογο με το Τζιμπουτί για την αποκλιμάκωση της έντασης και να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να εξευρεθεί «αμοιβαίως αποδεκτή επίλυση του μεθοριακού ζητήματος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.