Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συναγερμός στο Πεντάγωνο για το Ιράκ



Την ευθύνη για το λουτρό αίματος ανέλαβε σουνιτική οργάνωση

AFP, A.P., Reuters


ΒΑΓΔΑΤΗ. Σουνιτική οργάνωση, η οποία διατηρεί άμεση σχέση με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στην πρωτεύουσα του Ιράκ, που άφησαν πίσω τους 127 νεκρούς και σχεδόν 500 τραυματίες. Με ανακοίνωσή της σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται συχνά από εξτρεμιστές, η λεγόμενη «Ισλαμική Πολιτεία του Ιράκ» σημειώνει ότι στόχος των επιθέσεων ήταν «τα πλήθη των αποστατών».

Παράλληλα προειδοποίησε ότι σκοπός της είναι η διάλυση της υφιστάμενης ιρακινής κυβέρνησης και ότι «η λίστα των στόχων της δεν έχει τελειωμό». Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν είχε μέχρι χθες επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που εξέφραζαν αμφιβολίες για την προέλευση του κειμένου. Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί ευθέως τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία ότι παρέχουν υποστήριξη τόσο στην Αλ Κάιντα όσο και σε άλλες σουνιτικές οργανώσεις που σχετίζονται με το κόμμα «Μπάαθ» του Σαντάμ Χουσεΐν.

Την ίδια στιγμή, πηγές του αμερικανικού στρατού στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι ενισχύει ένοπλες σιιτικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ιράκ.



Η αιματοχυσία της Τρίτης προκάλεσε συναγερμό στο Πεντάγωνο, το οποίο έχει αποσύρει τους στρατιώτες του από τις μεγάλες πόλεις του Ιράκ και έχει παραδώσει την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις τοπικές δυνάμεις. Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, συνδέουν τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στη Βαγδάτη, με την ανησυχία για τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νούρι αλ Μαλικί, και τον πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ενώ χθες το βράδυ αναμενόταν να δειπνήσει με την ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Αν και η Ουάσιγκτον περιμένει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα αυξηθούν εν όψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου, διαμηνύει ότι το γεγονός αυτό δεν θα προκαλέσει μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Οι 115.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ θα έχουν μειωθεί σε 50.000 μέχρι τον προσεχή Αύγουστο και θα αποχωρήσουν στο σύνολό τους έως τα τέλη του 2011. Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών, οι Αμερικανοί διοικητές υποστηρίζουν ότι θα παράσχουν υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας, μόνο εφόσον τους ζητηθεί κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Εξάλλου, ο κ. Μαλικί δέχεται έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν αποδείχθηκε ικανός να προστατεύσει τη δημόσια ασφάλεια στο Ιράκ, μετά την αναδίπλωση των Αμερικανών στις στρατιωτικές τους βάσεις, το περασμένο καλοκαίρι.

Θυελλώδης ήταν, μάλιστα, η χθεσινή συνεδρίαση της ιρακινής Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός δέχθηκε πυρά πανταχόθεν, με αφορμή τα περιστατικά της Τρίτης. Ο κ. Μαλικί απάντησε ότι οι επιθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και το κλίμα ασφάλειας σταδιακά εμπεδώνεται. Κατηγόρησε, όμως, την αντιπολίτευση ότι «δεν του επιτρέπει να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει».

Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το κενό που υπάρχει στην ηγεσία της Υπηρεσίας Πληροφοριών, επειδή τα κόμματα δεν συμφωνούν στο πρόσωπο που θα στελεχώσει τη θέση. «Ο κομματισμός δεν έχει θέση στις υπηρεσίες ασφαλείας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαλικί και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν είχε συλλάβει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, η αντιπολίτευση θα του ασκούσε κριτική.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.