Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Συρία: Δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη το Ισραήλ




Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η απαίτηση του Ισραήλ να υπάρξουν διαπραγματεύσεις άνευ όρων σημαίνει ότι θέλει να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία, είπε ο Άσαντ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Δαμασκό.

«Συζητήσαμε σήμερα τρόπους να βγάλουμε την ειρηνευτική διαδικασία από το αδιέξοδο όπου έχει φθάσει. . . λόγω της απουσίας ενός σοβαρού εταίρου από μέρους του Ισραήλ που να θέλει την επίτευξη ειρήνης», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.

«Όταν το Ισραήλ λέει ότι θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς όρους αυτό σημαίνει ότι θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς βάση. Είναι σα να φτιάχνεις ένα κτίριο χωρίς θεμέλια, είναι πολύ εύκολο να το κατεδαφίσεις και θέλουν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε.




Η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του NATO, υπήρξε ο διαμεσολαβητής πέρυσι για να υπάρξουν άτυπες επαφές οι οποίες επικεντρώθηκαν στον όρο που θέτει η Δαμασκός να αποχωρήσει πλήρως το Ισραήλ από τα στρατηγικής σημασίας Υψώματα του Γκολάν και τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Δαμασκός εξοπλίζει εξτρεμιστές στο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επαφές δεν μετουσιώθηκαν σε επίσημες διαπραγματεύσεις, και οι επανειλημμένες προσφορές της Τουρκίας να διαμεσολαβήσει έπεσαν στο κενό. Υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με τη Συρία με Τουρκική διαμεσολάβηση - εμμένοντας ότι αν υπάρξουν επαφές, θα πρέπει να είναι άμεσες.

Ο Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια διαμεσολάβησης -παρά τις τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ μετά την αντίδραση της Άγκυρας στις επιχειρήσεις που εξαπέλυσε πέρυσι ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα.

«Εάν η Τουρκία χρειαστεί να επωμιστεί τις ευθύνες [μιας νέας διαμεσολάβησης], είμαστε έτοιμοι», είπε ο Ερντογάν μέσω μεταφραστή στα Αραβικά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.