Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Το ΝΑΤΟ ζητεί ρωσική βοήθεια στο Αφγανιστάν


AFP, A.P.

ΜΟΣΧΑ. Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επισκέφτηκε χθες τη Μόσχα και ζήτησε τη συνδρομή της χώρας στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ο Ράσμουσεν κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να παράσχει ελικόπτερα στη Συμμαχία και να βοηθήσει στην εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών για να παταχθεί η αντίσταση των Ταλιμπάν. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μετά την περσινή κρίση στη Γεωργία, που προκάλεσε ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα.

«Κάλεσα σήμερα τη Ρωσία να ενισχύσει τους όρους συνεργασίας μας στο Αφγανιστάν», είπε ο Ράσμουσεν μετά τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Διευκρίνισε επίσης πως επέδωσε στον Μεντβέντεφ μια λίστα με σαφείς προτάσεις, όπως η διάθεση ελικοπτέρων και ανταλλακτικών, η εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών και η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.



Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που ήταν παρών στη συνάντηση, αποκάλυψε ότι ο Μεντβέντεφ έδωσε εντολή να εξεταστούν τα νατοϊκά αιτήματα. «Αυτό το φθινόπωρο αποτελεί μια νέα αρχή για τη σχέση μας», δήλωσε ο Ράσμουσεν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τις διαφορές τους, αλλά έχουν κοινά συμφέροντα σε πολλές περιοχές επειδή αντιμετωπίζουν κοινές απειλές στον τομέα της ασφάλειας.

Η Συμμαχία επιζητεί ευρύτερη βοήθεια από τη Ρωσία στο Αφγανιστάν, μια περιοχή, στην οποία η Μόσχα δίσταζε να αναμειχθεί μετά την ατυχή έκβαση της σοβιετικής εισβολής. Η εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη ανώτατες διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι ο Ράσμουσεν θα προσπαθήσει να διευρύνει μια συμφωνία που επιτρέπει τη σιδηροδρομική διέλευση μη φονικών εφοδίων προς το Αφγανιστάν από ρωσικά εδάφη. Παρόμοια συμφωνία που αφορά τη χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου είχε συναφθεί τον Ιούλιο.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.