Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Μπλακγουότερ και CIA σε κοινές επιχειρήσεις


Ερωτήματα για νομιμότητα αποφάσεων

A.P., Reuters

Συνέχεια στην αλυσίδα των αποκαλύψεων για τη δράση της ιδιωτικής, μισθοφορικής εταιρείας Μπλακγουότερ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έδωσαν χθες οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Επικαλούμενη μαρτυρίες πρώην υπαλλήλων της εταιρείας και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε χθες ότι άνδρες της Μπλακγουότερ έλαβαν μέρος σε επιθετικές επιχειρήσεις της CIA, στο πλευρό ειδικών δυνάμεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται στις επιδρομές «αιχμαλωσίας και αρπαγής» (snatch and grab) που οργάνωσε η CIA στο Ιράκ την περίοδο 2004–2006, όταν η ιρακινή αντίσταση στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής διήνυε φάση διαρκούς ενίσχυσης. Οι εν λόγω κεραυνοβόλες επιδρομές είχαν στόχο να αιχμαλωτίσουν ή να δολοφονήσουν επιλεκτικά ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα στελέχη της αντίστασης. Η αποκάλυψη των «Νιου Γιορκ Τάιμς», πως άνδρες των ειδικών δυνάμεων, όπως της Δύναμης Δέλτα ή των βατραχανθρώπων, δρούσαν από κοινού με μισθοφόρους ιδιωτικής εταιρείας, θέτει προφανή ερωτήματα για τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων της CIA και των πολιτικών προϊσταμένων της.



Η Μπλακγουότερ απέκτησε πολύ άσχημη φήμη για την ανάμειξή της σε βρώμικες δουλειές των Αμερικανών στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας 17 αμάχων στη Βαγδάτη, το Σεπτέμβριο του 2007. Υπό το βάρος των σωρευόμενων αποκαλύψεων, ο διευθυντής της CIA Λίο Πανέτα ακύρωσε, τον περασμένο Ιούνιο, τη συνεργασία της με την Μπλακγουότερ, η οποία είχε αρχίσει το 2004, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης.

Στη συνέχεια, η εταιρεία που έχει έδρα στη Βόρεια Καρολίνα, πραγματικός ιδιωτικός στρατός, που δραστηριοποιείται σε διάφορα θερμά σημεία του πλανήτη, μετονομάστηκε σε Xe Services.

Το ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ CIA και Μπλακγουότερ πολύ στενότερη από ό, τι είχε γίνει γνωστό μέχρι χθες. «Είχαμε αναπτύξει μια πολύ αδελφική σχέση», δήλωσε πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA στην εφημερίδα, για να προσθέσει: «Υπήρχε η αίσθηση πως η Μπλακγουότερ κατέληξε να γίνει προέκταση της υπηρεσίας». Η επίσημη γραμμή της CIA, όπως εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου Τζορτζ Λιτλ, είναι ότι «η υπηρεσία, όπως πολλές άλλες, αναθέτει σε εταιρείες ρόλους οι οποίοι συμπληρώνουν και ενισχύουν τις δικές της δυνάμεις, στο πλαίσιο που καθορίζει η αμερικανική νομοθεσία». Ανώνυμος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι άνδρες της Μπλακγουότερ παρείχαν ασφάλεια και μετακινούνταν μαζί με ομάδες της CIA σε αποστολές, σε πολεμικές ζώνες, διέψευσε όμως ότι εκτελούσαν οι ίδιοι πολεμικές επιχειρήσεις.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μισθοφόροι της Μπλακγουότερ συμμετείχαν στις διαβόητες, μυστικές πτήσεις της CIA, κατά τις οποίες μεταφέρονταν αιχμάλωτοι πολέμου σε τρίτες χώρες, όπου υφίσταντο βασανιστήρια κατά την ανάκριση. Το δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας συνέπεσε με τη διερεύνηση, από την πλευρά της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, της ανάμειξης της Μπλακγουότερ σε πρόγραμμα εξόντωσης ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», το εν λόγω πρόγραμμα κόστισε εκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους χωρίς να καταλήξει στη σύλληψη ή εξόντωση έστω και ενός ηγετικού στελέχους του εχθρού.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.