Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

H CIA είχε δύο μυστικές φυλακές στη Λιθουανία



AFP, A. P., Reuters


ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Τουλάχιστον δύο μυστικές φυλακές της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) λειτούργησαν στη Λιθουανία από το 2002 και έπειτα, όπως αναφέρει πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της λιθουανικής Βουλής. Η μία φυλακή αποτελούνταν στην ουσία από ένα κελί και τους υποστηρικτικούς του χώρους, ενώ η δεύτερη ήταν μεγαλύτερη και είχε τη δυνατότητα «υποδοχής» οκτώ κρατουμένων. Βρισκόταν κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σε κτίριο που χρησιμοποιούνταν παλιότερα από σχολή ιππασίας. Δεν είχε ταχυδρομική διεύθυνση, παρά μόνο μία θυρίδα σε ταχυδρομείο γειτονικού χωριού.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν γνωρίζει αν στα κελιά κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, επειδή κανένας Λιθουανός αξιωματούχος δεν έλεγξε τις πέντε ειδικές πτήσεις αεροσκαφών της CIA που προσγειώθηκαν γι’ αυτόν το σκοπό στη χώρα από το 2003 έως το 2006. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του πορίσματος, οι πράκτορες της CIA είχαν έλθει σε συνεννόηση με τη λιθουανική Υπηρεσία Πληροφοριών για τη διαμόρφωση των χώρων κράτησης. Στη συνέχεια, οι Λιθουανοί πράκτορες απαγόρευσαν στους αξιωματικούς των τελωνείων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας να ελέγξουν τα επίμαχα αεροσκάφη της CIA.




Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταράξεις στη χώρα και οδήγησε ήδη σε παραίτηση τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο πρώην διευθυντής της, ο οποίος υπηρετεί σήμερα ως πρέσβης στη Γεωργία, ανακλήθηκε και πιθανώς θα απολυθεί από το διπλωματικό σώμα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της λιθουανικής Βουλής δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, ούτε είχε ενημερωθεί σχετικά από την Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία έδρασε αυτοβούλως.

Έρευνα μετά το δημοσίευμα

Σημειώνεται ότι η έρευνα διατάχθηκε από την πρόεδρο της Λιθουανίας μετά από ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου ABC, πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με το οποίο η CIA διατηρούσε δίκτυο μυστικών φυλακών στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Στο δίκτυο αυτό κρατούνταν και ανακρίνονταν φερόμενοι ως στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, χωρίς να τους παρέχεται νομική προστασία ή να απολαμβάνουν οποιουδήποτε δικαιώματος. Εκδηλη είναι η πεποίθηση πως στις μυστικές φυλακές χρησιμοποιήθηκαν και βίαιες μέθοδοι ανάκρισης, όπως ο τεχνητός πνιγμός και άλλα βασανιστήρια. Ο διάδοχος του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αποφάσισε το κλείσιμο των αμφιλεγόμενων αυτών φυλακών, αλλά και την απαγόρευση των βίαιων ανακρίσεων υπόπτων για τρομοκρατική δράση, από τη CIA.


Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.