Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ρεκόρ εξαετίας σημείωσαν το 2009 οι επιθέσεις πειρατών




Οι επιθέσεις πειρατών στις θάλασσες του κόσμου σημείωσαν αύξηση της τάξης του 39% το 2009, φθάνοντας τα 406 κρούσματα, τα περισσότερα των τελευταίων έξι ετών. Οι Σομαλοί πειρατές ευθύνονται για το ήμισυ των επιθέσεων αυτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργάνου ναυσιπλοΐας IMB, το 2009 σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι επιθέσεις αυξηθηκαν. Πέρσι, 293 επιθέσεις καταγράφηκαν, ενώ το 2003 ήταν το τελευταίο έτος που οι επιθέσεις πειρατών ξεπέρασαν τις 400. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις είναι καιροσκοπικού χαρακτήρα, με τους πειρατές να εισπράττουν εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα για την απελευθέρωση πλοίων και πήρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, η δράση της διεθνούς ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των σομαλικών ακτών οδήγησε στην πρόληψη πολλών επιθέσεων. Για το λόγο αυτό, οι Σομαλοί πειρατές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους από τα νερά του Κόλπου το Αντεν, που φυλάσσονται από τα πλοία της διεθνούς δύναμης, στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, όπου 33 εμπορικά πλοία δέχθηκαν επιθέσεις το 2009 και 13 καταλήφθηκαν από πειρατές.


«Η διεθνής ναυτική δύναμη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πειρατείας ανοικτά της Σομαλίας και η παραμονή της στην περιοχή είναι αναγκαία», είπε ο διευθυντής του ΙΜΒ Ποτενκγάλ Μουκουντάν. Πειρατές κατάλαβαν πέρσι 49 πλοία σε όλο τον κόσμο, κρατώντας 1.052 ναυτικούς ομήρους. Την ίδια περίοδο, οι μέθοδοι των πειρατών έγιναν πιο βίαιες, με 120 πλοία να δέχονται πυρά από τους σύγχρονους κουρσάρους. Οκτώ μέλη πληρωμάτων σκοτώθηκαν και 68 τραυματίσθηκαν.

Στην έκθεσή της η ΙΜΒ επισημαίνει ότι τα νερά ανοικτά της Νιγηρίας παραμένουν επικίνδυνα, με 28 επιθέσεις το 2009. Κρούσματα πειρατείας εμφανίσθηκαν και στη Λατινική Αμερική, με 34 επιθέσεις το 2009, από 14 το 2008. Ναυτικοί ανέφεραν 17 επιθέσεις σε χωρικά ύδατα του Μπαγκλαντές και 13 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Ινδονησία προσέφερε τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, με 15 επιθέσεις το 2009, από 28 το 2008.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.