Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αφγανιστάν: Στελέχη της πρώην Blackwater ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στη βάση Τσάπμαν



Δύο στελέχη της XE Services ήταν ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας στην προκεχωρημένη βάση στο Αφγανιστάν που χρησιμοποιούσε η CIA.

Η επίθεση αυτοκτονίας σε βάση της CIA στο Αφγανιστάν πριν μια εβδομάδες σκότωσε και δύο συμβασιούχους της XE, της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας η οποία έως πρόσφατα ήταν γνωστή ως Blackwater, μετέδωσαν ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Οι δύο φέρονται να ήταν ανάμεσα στους επτά πράκτορες της CIA και έναν Ιορδανό που σκοτώθηκαν στην επίθεση της 30ής Δεκεμβρίου, την οποία φέρεται να έκανε Ιορδανός διπλός πράκτορας που πυροδότησε εκρηκτικά που είχε ζωστεί στην Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση Τσάπμαν.

Οι θάνατοί τους αναφέρθηκαν από τοπικές εφημερίδες στην Ουάσινγκτον και στη Βιρτζίνια.

Η εφημερίδα The News Tribune ανέφερε ότι ένας 46χρονος, ονόματι Ντέιν Κλακ, υπάλληλος της XE και πρώην στρατιωτικός, σκοτώθηκε από την έκρηξη. Η σύζυγός του, ΜίντιΛου Παρέζι, είπε στην εφημερίδα ότι την ενημέρωσαν πως ο σύζυγός της ήταν εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά στον βομβιστή όταν αυτός πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος.



«Όλοι οι πράκτορες είναι εθνικοί ήρωες διότι ήταν εκεί για να κάνουν μια δουλειά, μια πολύ μεγάλη δουλειά. Τι ήταν δεν ξέρω ακριβώς, αλλά ήταν ήρωες που πολεμούσαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε η σύζυγος του θανόντος.

Η εφημερίδα The Virginia-Pilot, που εκδίδεται κοντά στη βάση της XE, στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφερε ότι ο Τζέρεμι Γουάιζ, επίσης συμβασιούχος της εταιρίας και πρώην μέλος των ομάδων καταστροφών SEALs του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση.

Τα δημοσιεύματα καταδεικνύουν ότι η σχέση ανάμεσα στη CIA και την (πρώην) Blackwater εξακολουθεί να είναι πολύ στενή. Η εταιρία πιστεύεται ότι είχε λάβει μέρος σε «προγράμματα» -αποστολές εκτέλεσης - με στόχο τρομοκράτες της αλ Κάιντα το 2004 και αποστολές σύλληψης ή/και εκτέλεσης ανταρτών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η CIA είχε εμφανιστεί να αποστασιοποιείται από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, ειδικά αφότου πέντε εργαζόμενοι της Blackwater κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν 14 άοπλους Ιρακινούς αμάχους και τραυμάτισαν άλλους 18 σε προάστιο της Βαγδάτης με όπλα και χειροβομβίδες, το 2007. Δικαστής στις ΗΠΑ απέρριψε πρόσφατα τις κατηγορίες σε βάρος των πέντε, αλλά η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι καταθέτει έφεση και νέες μηνύσεις, ενώ η εταιρία έχασε το συμβόλαιο παροχής ασφάλειας στα στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και παράλληλα φέρεται να έχασε συμβόλαια με τη CIA.

Ο Έρικ Πρινς, ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής της Blackwater, επίσης πρώην SEAL, δήλωσε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Vanity Fair ότι ένιωσε «προδομένος» όταν δημοσιοποιήθηκε το γεγονός ότι συνεργαζόταν με τη CIA. «Έθεσα τον εαυτό μου και την εταιρία μου στην διάθεση της CIA για μερικές πολύ επικίνδυνες αποστολές», δήλωσε ο Πρινς, ο οποίος επέλεξε να μην εργαστεί στην οικογενειακή εταιρεία, που βγάζει εκατομμύρια δολάρια πουλώντας ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αλλά να καταταγεί στο στρατό.

«Αλλά όταν κατέστη πολιτικά βολικό να συμβεί αυτό, κάποιος με ‘πέταξε από το λεωφορείο’ », πρόσθεσε ο Πρινς.

Ο ρόλος του Πρινς στο «πρόγραμμα» της CIA έγινε ευρύτατα γνωστός αφότου ο επικεφαλής της Λίον Πανέτα ενημέρωσε μέλη του Κογκρέσου για την ύπαρξή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.