Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Φιλότιμες προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας


Υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ

Χαμόγελα, εναγκαλισμοί και φιλότιμες προσπάθειες προσέγγισης πλαισίωσαν την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Aμυνας Εχούντ Μπάρακ στην Aγκυρα, την περασμένη Κυριακή.

Ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο Ταγίπ Ερντογάν τις δηλώσεις του κ. Μπάρακ που αφορούσαν τις θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στο θέμα της Γάζας.

«Αντιλαμβάνεται» τη στάση του κ. Ερντογάν, είπε ο κ. Μπάρακ, «διότι αυτός ομιλεί με ειλικρίνεια, ανοιχτά και μας τα λέει καταπρόσωπο και η κριτική του διαφέρει εντελώς από την άδικη έκθεση “ενός Εβραίου δικαστή’’» (προφανώς πρόκειται για την έκθεση του Ρ. Γκόουλντστοουν για τον ΟΗΕ, στην οποία διαπιστώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περυσινή ισραηλινή επίθεση στη Γάζα). Ο κ. Μπάρακ δεν διακρίνει επίσης ίχνη αντισημιτισμού στην Τουρκία, η οποία συνέβαλε στην απελευθέρωση Εβραίων την εποχή της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία και κατά τη ναζιστική περίοδο.

Βεβαίως θα ήθελε την Τουρκία “περισσότερο φιλοϊσραηλινή’’, ωστόσο θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να αποφευχθεί ρήξη στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, αν και όπως σημείωσε το μέλλον είναι άδηλο, ειδικώς στη Μ. Ανατολή. «Εφόσον τα συμφέροντά μας ταυτίζονται, θα συνεργαστούμε για τη διευθέτηση κοινών προβλημάτων. Θα είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι, εφόσον αυτό θα επιβάλλεται από τα συμφέροντά μας», ήταν ακολούθως η δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ, με τον οποίο ο κ. Μπάρακ κατέθεσε στέφανο στο μαυσωλείο Ατατούρκ.


Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και φωτογραφήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στο Ισραήλ, Αχμέτ Οούζ Τσελικόλ, προς τον οποίο συμπεριφέρθηκε «ανάρμοστα και προσβλητικά» πριν από 10 ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, με αφορμή τις νέες επικριτικές κατά του Ισραήλ δηλώσεις Ερντογάν και την αντιισραηλινού περιεχομένου τουρκική τηλεοπτική σειρά «Η Κοιλάδα των Λύκων».

Σημειώνεται ότι λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Μπάρακ για την Αγκυρα, ο κ. Αγιαλόν απείλησε ξανά με απέλαση τον Τούρκο πρέσβη, εάν δεν σταματήσει η τουρκική σειρά. Αυτό δεν συγκίνησε τον σεναριογράφο της σειράς, που δήλωσε ότι ετοιμάζει ταινία μεγάλου μήκους αφιερωμένη στους Παλαιστινίους, στην οποία το Ισραήλ θα παρουσιαστεί «όπως είναι, με τα χέρια γεμάτα αίμα». Παράλληλα, Τούρκοι χάκερ αντικατέστησαν με παλαιστινιακή σημαία το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Εβραϊκά Χρονικά», που εκδίδεται στο Λονδίνο.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν «αθρόες συλλήψεις υπόπτων για συνεργασία με την Αλ Κάιντα».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.