Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Οι «Εξι» συζητούν για κυρώσεις στο Ιράν


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην ενιαία στάση και την ομοθυμία τους, υπολογίζουν οι έξι διεθνείς δυνάμεις –οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία) και η Γερμανία– προκειμένου να ανακόψουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Αυτό υποστήριξε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης που διατηρεί την ανωνυμία του και ο οποίος εκτιμά πως η Κίνα θα άρει τελικώς την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη, φοβούμενη τη διεθνή απομόνωση.

«Η χρονιά του Μπουσέρ»


Η Ρωσία, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ του Ιράν. «Το 2010 είναι η χρονιά του Μπουσέρ», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της Rosatom, της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας. «Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι εφέτος θα αρχίσει η κατασκευή του αντιδραστήρα», πρόσθεσε.

Καθώς το Ιράν δεν αντιδρά θετικά στις προτάσεις της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η ομάδα των έξι χωρών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη. «Δεν υποστηρίζω ότι είναι εύκολο, όμως είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», υποστήριξε η ίδια ανώνυμη διπλωματική πηγή.


Το Ιράν δεν αποδέχεται την πρόταση που η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει υποβάλει από τον περασμένο Οκτώβριο, για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό. Η πρόταση της ΙΑΕΑ, την οποία στηρίζουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, εξακολουθεί να ισχύει, τόνισε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Τζιλ Τιδόρ.

Από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, που διατηρεί την ανωνυμία του, τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πίστεψαν ποτέ ότι το Ιράν θα δεχόταν την πρόταση της ΙΑΕΑ. Οι Ευρωπαίοι όμως, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είναι πεπεισμένοι ότι σε αυτό το στάδιο του διαλόγου είναι απαραίτητο να τεθεί εκ νέου η απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη. Η Κίνα, η οποία έχει οικονομικές σχέσεις με τον Αχμεντινετζάντ, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τεχεράνη, επιθυμεί όμως και να αποφύγει να απομονωθεί διεθνώς. Η Κίνα δέχεται τώρα εντονότερες πιέσεις καθώς η Ρωσία βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος με τη Δύση. «Οι Ρώσοι άλλαξαν στάση μετά την αποκάλυψη και δεύτερων πυρηνικών εγκαταστάσεων στην πόλη Κομ του Ιράν», υποστήριξε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.