Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

‘‘ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΥΡΙΕ!!’’



Ολοι είμαστε σε τροχιά κατρακυλίσματος. Δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι τι. Τα ΜΜΕ κάνουν ορισμένες τοποθετήσεις και δημοσιεύουν κάποια αρχεία. Ο στρατός επιμένει ότι αυτά δεν είναι τίποτα παρα μόνο κάτι στρατιωτικές ασκήσεις και θεωρίες σε φανταστικά σενάρια. Αλλοι πάλι λένε ότι αυτά δείχνουν ότι προετοιμάζουν σχέδια για μια αιφνιδιαστική κίνηση. Οσο για εσάς που προετοιμάζετε τα σχέδια μιλήστε, γιατί βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Διάφοροι κύκλοι που υποστηρίζουν τους στρατιωτικούς και τον ρόλο τους στην κοινωνία είναι τρομαγμένοι απο τα τελευταία ευρήματα. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι αφορά όλη αυτή η αναστάτωση και είναι υποψιασμένοι για μία σκευωρία πίσω από την οποία πιθανόν να είναι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ή ΑΚΡ .

Οι στρατιωτικοί λένε :’’Κάνουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε , που είναι το καθήκονα μας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της χώρας απέναντι σε όποιο κίνδυνο εσωτερικό ή εξωτερικό. Πρέπει να αποτρέψουμε θρησκευτικά πισωγυρίσματα και διαιρέσει. Γιατί αντιδράτε εναντίων μας τώρα; ‘’Πιο είναι το λάθος μας ; Από την άλλη μεριά οι πολίτες λένε:’’ Οι νόμοι δεν σας δίνουν το δικαίωμα να ρίξετε την κυβέρνηση όταν θέλετε να την ελέγξετε . Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός αθώου παιχνιδιού πολέμου και προετοιμασίες συμπλοκής. Εξετάζοντας το παρελθόν δεν σας εμπιστευόμαστε καθόλου.’’


Αυτός είναι ο πυρήνας τον επιχειρημάτων
Η πολιτική κυβέρνηση δεν θέλει να δει στρατιωτικό ως προϊστάμενο, σαν τον ιδιοκτήτη του κράτους όλη την ώρα.

Οι στρατιωτικοί απο την άλλη μεριά πιστεύουν ότι η πολιτική διοίκηση κυβερνά την χώρα πολύ φτωχά.

Η πολιτική κυβέρνηση πιστεύει στην Ελευθερία κινήσεων και στο δικαίωμα των ελεύθερων εκλογών , αυτές είναι οι απαιτήσεις της δημοκρατίας.

Οι στρατιωτικοί , για παράδειγμα κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ότι κάνει κακό λαϊκισμό και ότι προσπαθούν να μετατρέψουν το κράτος σε Θεοκρατικό , υπογραμμίζοντας με βάση την δημοκρατία ότι το καθεστός δεν μπορεί να αλλάξει.
Στο σταυροδρόμι για τον προσδιορισμό του καθήκοντος για τους στρατιωτικούς
Από τι στιγμή που το ΑΚΡ σχημάτισε κυβέρνηση , η στρατιωτικο-πολιτικοί διαπληκτισμοί έχουν κλιμακωθεί .

Στους στρατιωτικούς δεν αρέσει το ΑΚΡ . Είναι καχύποπτοι για το κόμμα και θέλουν να το μπλοκάρουν . Κατά την ίδια λογική , το ΑΚΡ προσπαθεί να κρατήσει το στρατό αποδοκιμάζοντας τον και δηλώνει ξεκάθαρα, “Μη μου λέτε τι να κάνω κύριε.”
Για την ακρίβεια οι φιλονικίες συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εντούτοις , καμία απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελε να κρατήσει σε τάξη τον στρατό ή δεν μπορούσε να βρει τις κατάλληλες συνθήκες . Ολοι δέχτηκαν τους στρατιωτικούς σαν τους αντιπροσώπους του κράτους και τους ακολουθούσαν απο κάποια απόσταση.

Το ΑΚΡ ενεργεί με αντιθετους τρόπους και οι καταστάσεις το βοηθούν.
• Οι διεθνής συνθήκες , σε αντίθεση με το παρελθόν , δεν θέλουν να δουν στρατιωτική αντανάκλαση .
• Το ΑΚΡ έχει την πλειοψηφία και έχει την υποστήριξη των ΜΜΕ
Τι θα γίνει απο δω και πέρα ; Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτό το τρόπο; Οχι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει .Εάν αυτό συνεχιστεί ο στρατός θα ζημιωθεί και η κοινωνία θα κουραστεί. Οι άνθρωποι βαρέθηκαν . Εκτός του ότι αντιμαχόμαστε εσωτερικά χάνουμε και την εξωτερική μας δύναμη.
Ποιον θα διατάζει ο στρατός και πως;
“Ποια είναι τα καθήκοντα του στρατού; Θα συνεχίσει ο στρατός να είναι ο επόπτης της ελεγμένης εφ εξής κυβέρνησης ; ή θα ελέγχετε απο τους κυβερνητικούς;”
Τα στρατιωτικά καθήκοντα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και η έννοια της “διαφύλαξης του συνταγματικού καθεστώτος ενάντια στις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές ” θα πρέπει να παραφραστεί. Θα πρέπει να διαλέξουμε e:

Θα ελέγχει ο στρατός το AKP και άλλα κόμματα ακολουθώντας παράλληλη πορεία για την τιμωρία εφόσον κριθεί αναγκαίο; Ή αυτό θα αφεθεί στους ψηφοφόρους;
Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε με τον εαυτό μας , και θα μπορούσα να το πραγματοποιήσουμε με το να αλλάξουμε εξολοκλήρου το σύνταγμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης .

Δεν πιστεύω ότι μικροβελτιώσεις θα βοηθήσουν. Αλλά φυσικά αλλάζοντας το σύνταγμα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Οι πολιτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να ενεργήσουν σαν τίμιοι δημοκράτες και να πράξουν τα αναγκαία . Οι στρατιωτικοί θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα πολιτικά και να σταματήσουν να διατάζουν τους πολίτες
Μεχμέτ Αλί BİRAND
*Μετάφραση:Κα.Χριστίνα

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_547.html#ixzz0doh84fDN


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.