Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Σφάζονται» για χάρη της Άγκυρας


Του Γιώργου Δελαστίκ
Με την ουρά στα σκέλια επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την τουρκική πρωτεύουσα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ. Αποστολή του να «μπαλώσει» τα πράγματα μετά την ιταμή συμπεριφορά του ακροδεξιού υφυπουργού του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν απέναντι στον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ

Μια συμπεριφορά που υποχρέωσε την ισραηλινή κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από την Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν είχε απειλήσει ευθέως πως θα ανακαλούσε τον Τούρκο πρεσβευτή σε αντίθετη περίπτωση.

Εννοείται ότι ο Ερντογάν απαξίωσε να συναντηθεί με τον Μπαράκ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Η επίσκεψη Μπαράκ δεν κατόρθωσε να αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα που κυριαρχεί στις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Από τότε δηλαδή που ο Ερντογάν καταδίκασε απερίφραστα τις αποτρόπαιες σφαγές αμάχων Παλαιστινίων που διέπραξαν οι αιμοσταγείς Ισραηλινοί εισβολείς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα μεταξύ των Αράβων βρίσκεται στα ύψη, κέρδισε νέους πόντους στις αρχές της εβδομάδας. Παρουσία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, που επισκεπτόταν την Άγκυρα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου τις παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου από ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα «απαράδεκτη ενέργεια που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη» και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία «ποτέ δεν θα παραμείνει σιωπηλή» απέναντι σε τέτοιες ενέργειες του Ισραήλ.


Πέρα όμως από τον «τσαμπουκά» απέναντι στο Ισραήλ, την εβδομάδα που πέρασε ο Ερντογάν πραγματοποίησε μια πολύ σημαντική διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, επικεφαλής κλιμακίου οκτώ (!) υπουργών και πολυπληθούς επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Το κύριο αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τουρκίας σε στρατηγικό ενεργειακό εταίρο της Ρωσίας, κάτι που προφανώς πρέπει να ανησυχήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Ρωσικός αγωγός
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει αποφασίσει η τουρκική κυβέρνηση αν θα δώσει την άδεια κατασκευής τμήματος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» σε τουρκικά χωρικά ύδατα, βασιζόμενη σε γεωλογικές, τεχνικές και οικολογικές μελέτες που θα της παραδώσουν οι Ρώσοι.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, πρότεινε στον Ερντογάν να συμμετάσχει η Τουρκία στο ρωσοϊταλικό κονσόρτσιουμ κατασκευής του αγωγού «Σάουθ Στριμ» που η κυβέρνηση Καραμανλή είχε συμφωνήσει να περάσει από την Ελλάδα.

«Το ότι η Τουρκία υποστηρίζει βασικά το σχέδιο κατασκευής του Σάουθ Στριμ είχε ήδη φανεί από νωρίτερα, καθώς από τον Αύγουστο συμφώνησαν η Μόσχα και η Άγκυρα σε ένα πρωτόκολλο στενότερης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στο οποίο έπαιζε ρόλο και ο Σάουθ Στριμ» έγραψε την Παρασκευή σε ανάλυσή της η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Προσέθετε μάλιστα ότι «η Τουρκία συμμετέχει στο σχέδιο κατασκευής του (σ.σ. ανταγωνιστικού) αγωγού Ναμπούκο, όμως επιδοκιμάζει τη ροή και ρωσικού φυσικού αερίου στον Ναμπούκο, σε αντίθεση και προς μεγάλη οργή των πολιτικών παραγόντων της Δύσης»!

Η συνεργασία Μόσχας - Άγκυρας δεν σταματά εδώ. Η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε την προθυμία της να συμμετάσχει στην κατασκευή πετρελαιαγωγού από τη Σαμψούντα στη Μαύρη Θάλασσα έως το Τζεϊχάν, απέναντι από την Κύπρο.

Ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο τόσο για τις ανάγκες της Τουρκίας όσο και για διοχέτευση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, παρακάμπτοντας την Ουκρανία που συχνά - πυκνά δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή ροή του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη κλέβοντάς το, αναγκάζοντας έτσι τη Μόσχα να διακόπτει την τροφοδοσία. Μέχρι τον Απρίλιο θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες κατασκευής αυτού του πετρελαιαγωγού.

Χώρια η κοινή διακήρυξη Μόσχας - Άγκυρας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, η οποία κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι για την Ελλάδα.

Αεροπλάνα
Κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη -δέκα τον αριθμό- είναι το «δώρο» που προσέφερε στην Τουρκία ο Εχούντ Μπαράκ. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια συμφωνία του 2005 για την αγορά από την Άγκυρα δέκα τέτοιων πολεμικών αεροσκαφών από το Ισραήλ, ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία όμως το Τελ Αβίβ δεν την έχει εκτελέσει επικαλούμενο «τεχνικούς λόγους», με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να απειλούν τελεσιγραφικά ότι θα ακυρώσουν την παραγγελία. Τώρα ο Μπαράκ υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα παραδώσει τέσσερα τέτοια αεροπλάνα έως τον Απρίλιο. Πρόκειται για εξέλιξη πολύ ανησυχητική για την ασφάλεια των νησιών μας στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.