Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ομπάμα: «Αποδυναμωμένοι» Αλ Κάιντα και Μπιν Λάντεν




Ο Οσάμα μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα δείχνουν εξαιρετικά αποδυναμωμένοι σε σύγκριση με το 2000, είναι η εκτίμηση του προέδρου Ομπάμα μετά το κυριακάτικο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, με το οποίο αυτός και η οργάνωσή του αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βομβιστική απόπειρα του Νιγηριανού Μουταλάμπ στην πτήση Αμστερνταμ - Ντιτρόιτ της Delta, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, η τρομοκρατική απειλή συνεχίζει να υφίσταται. Ομως, η Αλ Κάιντα δείχνει ιδιαίτερα αποδυναμωμένη, ενώ το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν προσπαθεί με μαγνητοταινία να οικειοποιηθεί την αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα ενός Νιγηριανού φοιτητή συνιστά ένδειξη του πόσο αποδυναμωμένος είναι. Τίποτε δεν προεξοφλεί ότι ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν διηύθυνε το εγχείρημα», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εκπομπή «Καλημέρα Αμερική» του ABC, χθες, μια ημέρα πριν από την εκφώνηση της Ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους.


«Από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά εφαρμόσαμε μέτρα, χάρη στα οποία είμαστε τώρα πολύ πιο ασφαλείς», τόνισε ο κ. Ομπάμα. Λίγες ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε ότι στη σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος θα ανακοινώσει νέο σχέδιο για την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση σε τρομοκρατικές επιθέσεις με τη χρήση βιολογικών παραγόντων. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής για την Πρόληψη της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής, όπου διαπιστώνεται ότι «σχεδόν μια δεκαετία μετά την 11/9 και ένα μήνα μετά τη βομβιστική απόπειρα των Χριστουγέννων, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν διάφορες απειλές και κυρίως τη βιοτρομοκρατία». Η επιτροπή επιρρίπτει βραδύτητα αντανακλαστικών και στις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι «τώρα που η Αλ Κάιντα ενδιαφέρεται για βιολογικά όπλα, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες».

«Η Αλ Κάιντα χάνει το παιχνίδι. Προετοιμαστείτε για παράτολμο πλήγμα» προειδοποιεί σε άρθρο του στους «Τάιμς» του Λονδίνου και ο συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, επικεφαλής του τομέα διεθνούς τρομοκρατίας της Μικτής Επιτροπής Πληροφοριών της Βρετανίας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.