Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Κατ’ αρχήν ναι, στο σχέδιο του Καρζάι

Χαμίντ Καρζάι


Θετική ανταπόκριση από εκπροσώπους 70 κρατών στη διάσκεψη του Λονδίνου

AFP, A. P., Reuters


Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε χθες ότι σύντομα θα καλέσει τους Ταλιμπάν σε ειρηνευτικές διαβουλεύσεις, με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας. «Πρέπει να απλώσουμε το χέρι μας σε όλους τους συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή άλλα τρομοκρατικά δίκτυα και σέβονται το Σύνταγμα της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρζάι από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης που φιλοξενήθηκε χθες στο Λονδίνο, με θέμα το Αφγανιστάν. Ζήτησε επίσης την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη προσπάθεια: «Ελπίζουμε ότι η Αυτού Μεγαλειότης, βασιλιάς Αμπντάλα, θα συμβάλει καθοριστικά στην ειρηνευτική διαδικασία». Το Ριάντ δέχεται, υπό προϋποθέσεις όμως, να διαμεσολαβήσει.

Οι εκπρόσωποι 70 κρατών του πλανήτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη εμφανίστηκαν επί της αρχής θετικοί απέναντι στο σχέδιο του κ. Καρζάι. Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν αρκετοί Δυτικοί διπλωμάτες, τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και πιθανότατα θα αφήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Αφγανό πρόεδρο. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι δεν χωρούν συμβιβασμοί με όσα στελέχη των Ταλιμπάν υποστήριξαν ενεργά τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Αλ Κάιντα.



Όπως αναμενόταν, οι φανατικοί απέρριψαν και χθες το νέο άνοιγμα του κ. Καρζάι. Ωστόσο, δεν αποκλείεται πολλοί εξ αυτών να δεχθούν τελικά να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η δομή του κινήματος δεν είναι ιδιαιτέρως συνεκτική. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι η σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν θα δείξει στους Ταλιμπάν ότι δεν έχουν ελπίδα νίκης στα πεδία της μάχης.

Πάντως, ακόμη και αν επιτύχει η ειρηνευτική διαδικασία που προωθεί ο κ. Καρζάι, τα ξένα στρατεύματα θα χρειαστεί να μείνουν για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια ακόμη στο Αφγανιστάν. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εκτίμηση στην οποία ο ίδιος προέβη, μιλώντας χθες στο βρετανικό δίκτυο BBC. Οπως διευκρίνισε ο Αφγανός πρόεδρος, η περίοδος αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να καταφέρει στο μεσοδιάστημα το αφγανικό κράτος να συγκροτήσει επαρκείς και αυτοσυντηρούμενες δυνάμεις ασφαλείας. Στο μεταξύ, οι νατοϊκές δυνάμεις θα ξεκινήσουν τη σταδιακή μεταβίβαση του ελέγχου ορισμένων αφγανικών επαρχιών στην κυβέρνηση της Καμπούλ. Αν και η σχετική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι μακρά και, εκτός απροόπτου, δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2015.

Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του ΝΑΤΟ αυξάνονται καθημερινά. Οπως ανακοίνωσε το στρατηγείο της Καμπούλ, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης έχασε χθες τη ζωή του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις τάξεις της Συμμαχίας στα 41, από την αρχή του χρόνου. Τέλος, το ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες τη λύπη του, καθώς στρατιώτες του «πυροβόλησαν και σκότωσαν κατά λάθος» έναν Αφγανό κληρικό στην Καμπούλ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.