Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες του ΝΑΤΟ


Σε 15 ανέρχονται τώρα οι απώλειες της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν από την αρχή του έτους

AFP, A.P., Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Εξι στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις της Πολυεθνικής Δύναμης (ISAF) από την αρχή του έτους. Τρία από τα θύματα ήταν Αμερικανοί, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας με Ταλιμπάν στον Νότο της χώρας. Αλλος ένας από τους νεκρούς ήταν Γάλλος λοχίας, ο οποίος περιπολούσε μαζί με συμπατριώτες του αλλά και Αφγανούς στρατιώτες στο χωριό Αλασάι, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ. Η μεικτή περιπολία έπεσε σε ενέδρα ενόπλων. Εκτός από τον λοχία, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και ένας Γάλλος λοχαγός.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από τους στρατιώτες, έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο ξένοι ανταποκριτές τις τελευταίες δέκα ημέρες στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι η πλέον επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Παρά το γεγονός ότι το 2010 ξεκίνησε ακριβώς όπως τελείωσε και η προηγούμενη χρονιά για το ΝΑΤΟ, δηλαδή με καθημερινές απώλειες και συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα, ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, δήλωσε ότι η πλάστιγγα της αναμέτρησης δεν γέρνει πλέον υπέρ των εξτρεμιστών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC, ο Μακρίσταλ σημείωσε ότι οι ενισχύσεις που έχει στείλει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξαν τους συσχετισμούς στο μέτωπο: «Διοργανώνουμε πλέον συναντήσεις με Αφγανούς πρεσβύτερους σε χωριά της κοιλάδας Χελμάντ, όπου μέχρι πριν από λίγους μήνες κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν. Το γεγονός αυτό συνιστά πραγματική αλλαγή και δείχνει ότι η δυναμική των ανταρτών έχει ανασχεθεί».



Διευκρίνισε ωστόσο ότι το έργο του ΝΑΤΟ απέχει ακόμη από την ολοκλήρωσή του και αναμένει την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών από τις ΗΠΑ, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και το προσεχές καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) μετά την επίθεση αυτοκτονίας της 30ής Δεκεμβρίου στην προκεχωρημένη βάση Τσάπμαν του Αφγανιστάν, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά πράκτορές της.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που μεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο, ο Ιορδανός βομβιστής συνδέει το χτύπημα με τις εξελίξεις στο Πακιστάν και φαίνεται να κάθεται δίπλα στον αρχηγό των Πακιστανών Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεσούντ. Εν τούτοις, την ευθύνη της επίθεσης έχουν αναλάβει οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα, ενώ φαίνεται να συνέδραμε στην εκτέλεσή της και το δίκτυο της αφγανικής οικογένειας οπλαρχηγών Χακάνι. Το γεγονός ότι τόσες πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις ενδεχομένως να συνεργάστηκαν για το θανατηφόρο πλήγμα στη CIA προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και δυσκολεύει τον εντοπισμό του εγκέφαλου της επίθεσης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι η άμεση αντίδραση της CIA θα είναι η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών με στόχο αντάρτες στα βουνά του Πακιστάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.