Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Σημείο τριβής η αμερικανική βάση Οκινάβα



Συνάντηση της Κλίντον με τον Ιάπωνα υπουργό Eξωτερικών για το ζήτημα

Α.P., Reuters


ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ. Το ακανθώδες ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Οκινάβα αναμενόταν να μονοπωλήσει την προγραμματισμένη για αργά χθες το βράδυ συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και του Ιάπωνα ομολόγου της, Κατσούγια Οκάντα.

Οι δύο χώρες έχουν μεν υπογράψει από το 2006 σύμφωνο για τη μετεγκατάσταση της αεροπορικής βάσης στη Φουτένμα της Οκινάβα σε άλλο σημείο του νησιού, πλην όμως η συγκεκριμένη προοπτική βρίσκει αντίθετο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Γιόκιο Χατογιάμα.

Oι απειλές Φουκουσίμα

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μιζούχο Φουκουσίμα, η οποία έχει κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει ότι η αμερικανική βάση πρέπει να μεταφερθεί εκτός Οκινάου, κατέστησε χθες σαφές ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να αποτρέψει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου. Η κ. Φουκουσίμα είχε πρόσφατα απειλήσει ότι θα άρει την υποστήριξη στην κυβέρνηση του κ. Χατογιάμα σε περίπτωση επικύρωσης της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Επισημαίνεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Χατογιάμα είναι εξαρτημένο από τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Ανω Βουλή.


Η κ. Κλίντον αναμενόταν να ξεκαθαρίσει στον κ. Οκάντα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να διακόψουν τη λειτουργία της βάσης στην Οκινάβα μέχρι να αποφασιστεί οριστικά και αμετάκλητα σε πoιο σημείο της νήσου θα μετακινηθεί. Βάσει του αρχικού σχεδίου, η αεροπορική βάση των Αμερικανών θα μεταφερόταν από την πυκνοκατοικημένη Φουτένμα σε απομονωμένη περιοχή στο νότιο τμήμα του νησιού.

Εκτός των Σοσιαλδημοκρατών, έντονες αντιδράσεις για τη μετακίνηση της βάσης έχουν εκφράσει και οι τοπικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο για επικείμενη οικολογική καταστροφή. Στο σύνολό της, πάντως, η ιαπωνική κοινή γνώμη εμφανίζεται διαιρεμένη σχετικά με την υπόθεση της βάσης, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της εκφράζει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κεντροαριστερή κυβέρνηση του κ. Χατογιάμα χειρίζεται τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Παλιές μυστικές συμφωνίες

Την ίδια στιγμή δε, λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι έρευνες της ιαπωνικής κυβέρνησης αναφορικά με προγενέστερες μυστικές συμφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο για τον ελλιμενισμό οπλισμένων με πυρηνικά όπλα πολεμικών πλοίων στη χώρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι μυστικές αυτές συμφωνίες συνιστούσαν παραβίαση του αντιπυρηνικού δόγματος της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και ο κ. Χατογιάμα προτίθεται να επιρρίψει ευθύνες στη δεξιά παράταξη που κυβερνούσε τη χώρα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και πέρυσι. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο τα πρώτα συμπεράσματα από τις έρευνες στα κυβερνητικά αρχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα.

Η κ. Κλίντον, ωστόσο, έσπευσε προχθές να ρίξει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας είναι άριστη σε πολλά επίπεδα. «Οι επαφές με τη νέα ιαπωνική κυβέρνηση μπορούν να χαρακτηριστούν πολύ θετικές», τόνισε η κ. Κλίντον από τη Χονολουλού της Χαβάης, απ’ όπου αναμενόταν να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο του Λευκού Οίκου για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του Ειρηνικού και των ΗΠΑ. «Οι Ιάπωνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/01/2010_386536

1 σχόλιο:

  1. Και κερασάκι στην τούρτα, η αποχώρηση της Ιαπωνίας απο το Αφγανιστάν.

    Να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις αυτών των δύο άσπονδων εραστών; Πάντα με λυπούσε το γεγονος του πως μεταλλάχθηκε αυτή η χώρα απο την αμερικανίλα, μετά την ήττα της στο Β παγκόσμιο.

    Αλλά και εμείς το ίδιο δεν πάθαμε;

    Την καλημέρα μου και τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.