Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Δεν «μαγείρεψε» στοιχεία για Ιράκ



Ο Αλαστερ Κάμπελ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο σχετικός φάκελος εσκεμμένα περιείχε ανακρίβειες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Κατηγορηματικά διέψευσε ο Αλαστερ Κάμπελ, ο πρώην στενός -κατά πολλούς, ο στενότερος- συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ότι είχε «μαγειρέψει» στοιχεία στον φάκελο του Ιράκ, σύμφωνα με τα οποία η Βαγδάτη μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Δύσης με χημικά και βιολογικά όπλα εντός 45 λεπτών. Ο Κάμπελ υπερασπίστηκε την άποψή του κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Τσίλκοτ, η οποία διερευνά τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία στον επίμαχο φάκελο θα έπρεπε να ήταν περισσότερο σαφή, όμως επισήμανε ότι υπερασπίζεται κάθε λέξη των εγγράφων του φακέλου.

Ο Κάμπελ, πρώην επικεφαλής του τομέα επικοινωνίας και στρατηγικής της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος είχε συγκεντρώσει τα βέλη των επικριτών του πολέμου στο Ιράκ, ισχυρίστηκε ότι ο Μπλερ επεδίωξε διπλωματική λύση στο ζήτημα των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ και του ιρακινού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μέχρι και λίγες ημέρες πριν από την εισβολή των Αμερικανών, των Βρετανών και των συμμάχων τους, τον Μάρτιο του 2003.


«Δεν υπήρχε σπουδή για να εμπλακούμε σε πόλεμο» υποστήριξε, παρά τους στενούς πολιτικούς δεσμούς ανάμεσα στον Τόνι Μπλερ και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Ο Μπλερ δεν συναίνεσε στην εισβολή στο Ιράκ επειδή το επιθυμούσε ο Μπους, αλλά επειδή πραγματικά πίστευε ότι οι σύμμαχοι όφειλαν να υψώσουν το ανάστημά τους στο Ιράκ, το οποίο εξακολουθούσε να αψηφά τον ΟΗΕ. «Αυτή ήταν η πολιτική θέση του πρωθυπουργού Μπλερ και αυτή την πολιτική ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι και την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων...» τόνισε ο Κάμπελ, ο οποίος είναι το πρώτο σημαντικό πρόσωπο που καταθέτει στην Επιτροπή Τσίλκοτ.


Ο Κάμπελ -του οποίου την άφιξη στην Επιτροπή Τσίλκοτ απαθανάτισαν πολλοί φωτογράφοι- ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Γκόρντον Μπράουν, νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας και την επίμαχη περίοδο υπουργός Οικονομικών, ήταν από τους βασικούς υπουργούς με τους οποίους ο Τόνι Μπλερ συζήτησε την απόφασή του να συμμετάσχει η Βρετανία στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Μπλερ αναμένεται να καταθέσει στην επιτροπή στα τέλη του μήνα ή τις αρχές του επομένου, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν δεν αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιόν της πριν από τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης. Εκτιμάται ότι η κατάθεση του Κάμπελ δεν θα βελτιώσει την εικόνα των κυβερνώντων Βρετανών Εργατικών, οι οποίοι διανύουν ιδιαιτέρως δύσκολη πολιτικά περίοδο δεδομένου ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα ηττηθούν στις εκλογές.

Πολλοί ψηφοφόροι τους εξακολουθούν να νιώθουν οργή για την απόφαση του Μπλερ να συμπαρασύρει τη Βρετανία σε πόλεμο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμπελ είχε παραιτηθεί τον Αύγουστο του 2003, όταν ο πρώην σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του. Ο Κάμπελ ισχυρίστηκε ότι είχε αποφασίσει να παραιτηθεί πολύ πριν από τον θάνατο του Κέλι, προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.