Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Βραχυκύκλωμα των αναλυτών


Η λεπτομερέστατη «επισκευή» του μηχανισμού των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχε στόχο να επιλύσει τα προβλήματα στον χειρισμό των πληροφοριών και να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες κατασκοπείας ανταλλάσσουν μυστικά μεταξύ τους. Δεκάδες αναλυτές για θέματα τρομοκρατίας επιστρατεύτηκαν και ανέλαβαν δράση, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον παράβλεψη ενδείξεων για επικείμενη επίθεση.

Ωστόσο, τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα αποκαλύφθηκαν οι ρωγμές στη δομή του συστήματος. Ούτε ένα άτομο ή υπηρεσία δεν είχε αναλάβει την ευθύνη του εντοπισμού της κάθε σημαντικής και καθοριστικής πληροφορίας. Στο Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπείας ακριβώς έξω από την Ουάσιγκτον, εκεί όπου οι ειδικοί μπορούν να λαμβάνουν σωρεία πληροφοριών από τουλάχιστον 80 βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης, δύο ομάδες αναλυτών εργάζονταν για την επίλυση διαφορετικών πτυχών του ίδιου προβλήματος. Ωστόσο, ουδέποτε συνεργάστηκαν για να συνδέσουν τα στοιχεία σχετικά με την επίθεση την ημέρα των Χριστουγέννων που βρισκόταν στα σκαριά. Ομάδα αναλυτών πληροφορήθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Νιγηρία ότι ο Αμπντουλμουταλάμπ είχε δηλωθεί αγνοούμενος από τον πατέρα του και βρισκόταν πιθανώς «υπό την επιρροή θρησκευτικών εξτρεμιστών, που εδρεύουν στην Υεμένη».


Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Νιγηρία δεν ανέλαβαν έρευνες για τη δράση του Αμπντουλμουταλάμπ και κανένας συναγερμός δεν σήμανε στην αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη. Μέσα στους ηλεκτρονικούς φακέλους τους, που περιέχουν στοιχεία για χιλιάδες υποθέσεις, οι αναλυτές του κέντρου αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών είχαν επίσης στη διάθεσή τους ένα σχέδιο υπομνήματος της CIA με βιογραφικές πληροφορίες γι’ αυτόν τον άνδρα. Τα εν λόγω στοιχεία ήταν αρκετά για να καταχωρισθεί το προφίλ του Αμπντουλμουταλάμπ στον κατάλογο Ταυτοτήτων Τρομοκρατών, μια λίστα με 550.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές, όμως, έχασαν τις άλλες πτυχές των πληροφοριών που υπήρχαν στους υπολογιστές τους. Μια δεύτερη ομάδα «αναλυτών όλων των πηγών» απέτυχε επίσης να κάνει τη σύνδεση. Αυτή η ομάδα διενεργεί έρευνες για τις μεθόδους των τρομοκρατικών οργανώσεων, την οικονομική τους κατάσταση και την ηγεσία τους. Οταν εξετάστηκε το θέμα της Υεμένης, δεν διέκρινε καμία απειλή.a

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.