Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Νέα μέτρα στα αεροδρόμια των ΗΠΑ


Της Monica Davey
The New York Times

Ο Ντένις Γουέιροτς περίμενε δύο ολόκληρες ώρες στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των επιβατών της πτήσης προς το Σικάγο. «Ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός και εξουθενωτικός» λέει ο 53χρονος δικηγόρος από το Αϊντάχο. «Θεωρώ ότι πρόκειται για υπερβολή και επιπλέον δεν αισθάνθηκα περισσότερο ασφαλής από ό, τι στο παρελθόν», προσθέτει ο ίδιος.
Τρεις εβδομάδες μετά την αποτυχημένη τρομοκρατική απόπειρα στην πτήση προς το Ντιτρόιτ, οι εμπειρίες των επιβατών στα αεροδρόμια των ΗΠΑ από τα νέα μέτρα ασφαλείας διαφέρουν. Οι επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού δεν παρατηρούν σημαντικές αλλαγές, εξαιρουμένων ίσως των σκυλιών και των τυχαίων ελέγχων. Τα νέα μέτρα, ωστόσο, χαράσσονται στη μνήμη εκείνων που καταφθάνουν στις ΗΠΑ από άλλες χώρες. Οι ουρές αναμονής είναι τεράστιες, οι επιβάτες ελέγχονται μέχρι και τέσσερις φορές και τα ταξιδιωτικά έγγραφα εξετάζονται εξονυχιστικά. Όλοι κάνουν λόγο για μεγάλη σωματική και ψυχολογική κούραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιβάτες δείχνουν υπομονετικοί, ακόμα και ευγνώμονες για την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που αισθάνονται καταβεβλημένοι, μπερδεμένοι και κυρίως αργοπορημένοι. Ο Λιρόι Κάουελ, για παράδειγμα, αφίχθη στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ καθυστερημένος κατά 24 ώρες. Η πτήση καθυστέρησε αρχικά λόγω ενός ελέγχου στην Τζαμάικα. Ακολούθησε ένας ακόμα έλεγχος στο Μαϊάμι, με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση - σύνδεση προς το Νιου Τζέρσεϊ. «Σίγουρα οι επιβάτες θα είναι πιο ασφαλείς, αλλά οι έλεγχοι είναι κουραστικοί και η ταλαιπωρία μεγάλη», υποστηρίζει ο κ. Κάουελ.


Όσον αφορά το διαβόητο πλέον «ξεγύμνωμα», οι απόψεις διίστανται. «Το προσωπικό που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή ελέγχων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έμοιαζε να αισθάνεται ακόμα πιο άβολα από τα άτομα που υπέκειντο στον έλεγχο», λέει η Καρίθα Κούρτι που ταξίδεψε από το Τόκιο προς τη Βοστώνη. «Πιστεύω ότι αν είχα πραγματικά κρύψει κάτι στα γεννητικά μου όργανα δεν θα το ανακάλυπταν ποτέ», σημειώνει η ίδια. Ο Βίνσεντ Γκεσκιέρ, ο οποίος ταξίδεψε από τις Βρυξέλλες προς την Ατλάντα, υποστηρίζει πως το προσωπικό ασφαλείας τον προειδοποίησε ότι θα διεξαχθεί εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος από τον οποίο δεν θα εξαιρεθούν τα γεννητικά του όργανα. Ο κ. Γκεσκιέρ, εντούτοις, ισχυρίζεται ότι δεν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τη διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.