Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Απειλή για την ενέργεια



Τα Ιμαλάια είναι από τις πιο παράξενες και πολύπλοκες περιοχές του κόσμου. Κάθε τοποθεσία της οροσειράς διαφέρει από την άλλη. Στο Καρακόρουμ, π.χ., οι παγετώνες μοιάζουν να έχουν αυξηθεί σε έκταση. Αλλά αυτή η ιδιομορφία της συγκεκριμένης περιοχής δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει τη συνολική εικόνα συρρίκνωσης που καταγράφεται στο 80% των παγετώνων των Ιμαλαΐων. Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή γνωρίζουν ότι η τήξη των παγετώνων θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τα τρόφιμα όσο και το πόσιμο νερό που διαθέτουν. Βραχυπρόθεσμα απειλεί την ενέργεια όλων των κρατών που βασίζονται στην ενεργειακή παραγωγή υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Οι αγρότες στο Νεπάλ ήδη αναφέρουν την εμφάνιση νέων ασθενειών. Στο Κιργιζιστάν, προβλέπουν οι επιστήμονες, θα χαθεί το 80% των ποσοτήτων ύδατος που διαθέτει η χώρα. Το Πακιστάν και η Ινδία θα δουν τα ποτάμια τους να στερεύουν και τους μουσώνες να εμφανίζονται σε εντελώς απρόβλεπτα χρονικά διαστήματα. Η ταχύτητα και το πρότυπο συρρίκνωσης των παγετώνων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους ερευνητές προτού είναι πολύ αργά. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.