Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

«Πόλεμος των άστρων» από το Πεκίνο


Α.P., AFP

Απάντηση στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα έδωσε χθες η Κίνα, με την πρώτη δοκιμή συστήματος που καταστρέφει εν πτήσει εχθρικούς πυραύλους, προτού πλήξουν τους στόχους τους. Η κινεζική δοκιμή, η οποία αναμένεται να προκαλέσει «κενά αέρος» στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ερμηνεύεται ως επίδειξη ισχύος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ύστερα από την οριστικοποίηση της πώλησης αντιπυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» από τις ΗΠΑ στη νησιωτική Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο, αλλά και ο ΟΗΕ θεωρούν αποσχισθείσα κινεζική επαρχία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την κινεζική δοκιμή και παραπονέθηκε για το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων. «Ανιχνεύσαμε δύο εκτοξεύσεις πυραύλων σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία και μια σύγκρουση μεταξύ τους στην εξωτερική ατμόσφαιρα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ταγματάρχης Μορίν Σούμαν, υπονοώντας ότι η δοκιμή υπήρξε επιτυχής. «Οι ΗΠΑ ζητούν πληροφόρηση από την Κίνα αναφορικά με τον σκοπό της δοκιμής, όπως και για τα μελλοντικά σχέδια της χώρας», πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Το 2007, η Κίνα εξέπληξε τις ΗΠΑ όταν κατέστρεψε κινεζικό δορυφόρο εν πτήσει με πύραυλο αναχαίτισης, στην πρώτη δοκιμή η οποία εντασσόταν στο πρόγραμμα της αντιπυραυλικής άμυνας. Ωστόσο, μέχρι χθες οι ειδικοί σε θέματα εξοπλισμών στις δυτικές πρωτεύουσες θεωρούσαν σχετικά πρωτόγονες τις τεχνολογικές δυνατότητες του Πεκίνου στο εν λόγω πεδίο.


Με την πώληση των προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων PAC-3 στην Ταϊβάν, η Ουάσιγκτον άγγιξε μια εξαιρετικά ευαίσθητη εθνική χορδή των Κινέζων. «Η Κίνα αισθάνεται ότι οι ΗΠΑ από τη μία πλευρά θέλουν κάθε είδους συνεργασία, από την άλλη όμως εξακολουθούν να πουλούν όπλα στην Ταϊβάν», δήλωσε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Τσου Φενγκ.

«Φθορά των σχέσεων»

Το 2008, το Πεκίνο διέκοψε τις στρατιωτικές επαφές με την Ουάσιγκτον ύστερα από την απόφαση του Μπους για πώληση οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ομπάμα να κινηθεί στα χνάρια του προκατόχου του, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο «Σινούα» υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρόδωσε την υπόσχεσή του για αμοιβαίο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δύο χωρών». Το κινεζικό πρακτορείο ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν «για να αποφευχθεί η φθορά των σινοαμερικανικών σχέσεων σε σημαντικούς τομείς».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους κρατικούς αξιωματούχους και τα κομματικά στελέχη ότι ουδείς, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, δεν πρόκειται να μείνει εκτός ελέγχου, απέναντι σε κατηγορίες για διαφθορά.


Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.