Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αφγανιστάν: Ανταλλάγματα ζητούν οι Ταλιμπάν για τους δύο απαχθέντες Γάλλους


Οι Ταλιμπάν ζητούν την απελευθέρωση ενός εξτρεμιστή και λύτρα για να αφήσουν ελεύθερους δυο Γάλλους δημοσιογράφους που κρατούν ως ομήρους.

Οι Ταλιμπάν που κρατούν δύο Γάλλους δημοσιογράφους απαίτησαν την απελευθέρωση ενός στελέχους των εξτρεμιστών που κρατούν οι ΗΠΑ και να τους καταβληθούν μετρητά ως λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους, δήλωσε αξιωματούχος των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Άμπντουλ Χάμιντ Χακίμι, επικεφαλής του κέντρου ασφαλείας στην επαρχία Καπίσα, δήλωσε χθες Τετάρτη πως οι απαγωγείς ήλθαν σε επαφή με τις αρχές και διατύπωσαν τα αιτήματά τους.

Οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται για τον τηλεοπτικό σταθμό France 3, απήχθησαν στην Καπίσα την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον Αφγανό οδηγό τους κι έναν μεταφραστή. ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος.



Ο ιδιωτικός σταθμός AINA TV μετέδωσε ότι ο οπλαρχηγός των Ταλιμπάν στην επαρχία υποστήριξε ότι κρατά τους δημοσιογράφους.

Στην Καπίσα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του NATO στο Αφγανιστάν, επιχειρούν Γάλλοι στρατιώτες. Στην περιοχή δρουν Ταλιμπάν αλλά και οπαδοί του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, πρώην ηγέτη των μουτζαχεντίν, πρώην πρωθυπουργού του Αφγανιστάν και νυν αντάρτη ηγέτη που οι Αμερικανοί κατηγορούν ότι «σχετίζεται» με τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα.

Οι απαγωγές ξένων για λύτρα έχουν μετατραπεί σε μια σημαντική «επιχειρηματική δραστηριότητα» στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές. Ένας βρετανοϊρακινός δημοσιογράφος απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από σύντομη ομηρία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.