Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Σταθερές οι αμυντικές δαπάνες



AP

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμετάβλητες παρέμειναν οι αμυντικές δαπάνες στον κόσμο παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου IISS, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) αναφέρει ότι το συνολικό ποσόν που δόθηκε για αμυντικές δαπάνες στον κόσμο σημείωσε άνοδο από 1,3 τρισ. δολάρια στα 1,55 τρισ. μεταξύ 2006 και 2008, ενώ αναμενόταν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2009.

Η άνοδος αυτή, όμως, μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική καθώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της αυξομείωσης της τιμής του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα. «Η οικονομική κρίση δεν είχε δραματική επίπτωση πάνω στις αμυντικές δαπάνες τους τελευταίους 18 μήνες», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IISS Μαρκ Στόουκερ. Στο μεταξύ, οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 2,56% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2008, από 2,6% το 2006.

Τα κράτη με τα μεγαλύτερα μερίδια αμυντικών δαπανών είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία, που είτε αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες είτε τις διατήρησαν αμετάβλητες. Η Ρωσία έγινε η μόνη μεγάλη χώρα που πραγματοποίησε μικρή μείωση των αμυντικών της δαπανών, ενώ όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής προχώρησαν σε μικρές αυξήσεις των αμυντικών τους προϋπολογισμών.


Τα μεγάλα ελλείμματα που ταλανίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη θα οδηγήσουν, όμως, σε σημαντικές μειώσεις των αμυντικών δαπανών, όπως προέβλεψε η έκθεση του IISS, ενώ αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις αμυντικές τους δαπάνες και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών τους.

Άνοδος στην Αφρική

Η Αφρική, παρότι απασχολεί ελάχιστα τον στρατηγικό σχεδιασμό των δυτικών δυνάμεων, είναι η μόνη ήπειρος όπου οι αμυντικές δαπάνες θα σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Ανατολικό Κονγκό και της αστάθειας στην περιοχή του Νοτίου Σουδάν και της Σομαλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.