Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Προβλήματα στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ


Του Kenneth Chang
The New York Times



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου «Εντέβορ», που μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το τελευταίο μεγάλο τμήμα του, σηματοδοτώντας την τελευταία νυχτερινή εκτόξευση του ιστορικού διαστημοπλοίου.

Με τέσσερις πτήσεις να απομένουν στο ενεργητικό του διαστημικού λεωφορείου, που ολοκληρώνει τη θητεία του φέτος, η τελευταία εκτόξευση έγινε αφορμή για εκδηλώσεις συγκίνησης από το προσωπικό της ΝΑΣΑ. «Κάθε εκτόξευση αφήνει γλυκόπικρη γεύση, με όλους μας να σκεφτόμαστε: Έμειναν άλλες τέσσερις», είπε ο υπεύθυνος αποστολής Μάικλ Μόουζις.

Βασικό φορτίο του «Εντέβορ» στην αποστολή του -διάρκειας 13 ημερών- είναι το Node 3, θαλαμίσκος μήκους 7 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, που κατασκεύασε η ευρωπαϊκή ESA για λογαριασμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Ο θαλαμίσκος αυτός θα στεγάσει πολλά από τα συστήματα διαβίωσης και έκτακτης ανάγκης του ΔΔΣ.



Ο θαλαμίσκος Node θα έπρεπε να ονομάζεται «θαλαμίσκος Κόλμπερτ», εάν η ΝΑΣΑ είχε υπακούσει στις βουλές του αμερικανικού κοινού. Σε δημόσια σφυγμομέτρηση που οργάνωσε η ΝΑΣΑ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι θέλει ο θαλαμίσκος να ονομαστεί «Κόλμπερτ», προς τιμήν του δημοφιλούς κωμικού και οικοδεσπότη ομώνυμης σατιρικής πολιτικής εκπομπής, που είχε απευθύνει έκκληση στους τηλεθεατές του να ψηφίσουν το «Κόλμπερτ» ως επίσημο όνομα του θαλαμίσκου.

Η ΝΑΣΑ, όμως, που ισχυρίσθηκε ότι η σφυγμομέτρηση δεν επρόκειτο να είναι δεσμευτική, αποφάσισε να ονομάσει το θαλαμίσκο «Τρανκουίλιτι» (Ηρεμία), προς τιμήν του σημείου προσγείωσης του διαστημοπλοίου Απόλλων 11 στη Σελήνη το 1969. Η ΝΑΣΑ, όμως, δεν άφησε τον κ. Κόλμπερτ παραπονεμένο, ονομάζοντας «Κόλμπερτ» όργανο γυμναστικής σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, που τοποθετήθηκε τον Αύγουστο στο ΔΔΣ.

Η αναβολή της εκτόξευσης του «Εντέβορ», που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, επέτρεψε στα μέλη του πληρώματος να παρακολουθήσουν ζωντανό στην τηλεόραση τον τελικό του πρωταθλήματος αμερικανικού φούτμπολ, που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα των Αγίων (Saints) της Νέας Ορλεάνης επί της ομάδας των Κολτς της Ιντιανάπολης.

Οι επικεφαλής του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου στη ΝΑΣΑ παραδέχθηκαν ότι η δήλωση του Ομπάμα για σχέδιο κατάργησης του προγράμματος «Κονστελέισον» απειλεί τη ΝΑΣΑ με μείωση προϋπολογισμού και σημαντικό περιορισμό του επιστημονικού της έργου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.