Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Οι ΗΠΑ θέλουν βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία


Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ
AFP, Reuters, BBC

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τη βελτίωση των σχέσεών τους με τη Συρία επιθυμούν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ευθέως ο Ουίλιαμ Μπερνς, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Η επίσκεψη του κ. Μπερνς πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα, την Τρίτη, ότι θα διορίσει νέο Αμερικανό πρεσβευτή στη Δαμασκό, τον διπλωμάτη καριέρας Ρόμπερτ Φορντ, παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Άσαντ μού δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις μεταξύ μας σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών μας», δήλωσε ο κ. Μπερνς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, με στόχο την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. «Συζητήσαμε», είπε, «για ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, αλλά βρήκαμε και κοινό έδαφος, στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε από κοινού». Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι ένα μέλος της αντιπροσωπείας του, ο κ. Νταν Μπέντζαμιν, αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αντιτρομοκρατία, θα παραμείνει στη Συρία προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Άσαντ επανέλαβε στον κ. Μπερνς «τη σημασία του ρόλου των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία» και κάλεσε εκ νέου την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια πολιτική «η οποία θα πιέσει το Ισραήλ να αποδεχθεί τις απαιτήσεις για ειρήνη».

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Δαμασκού παρέμεναν τεταμένες λόγω της συμμαχίας της τελευταίας με το Ιράν, αλλά και τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι εμπλέκεται στις υποθέσεις του Ιράκ. Οι ΗΠΑ απέσυραν τον πρεσβευτή τους στη Δαμασκό, το 2005, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ-Χαρίρι, στη Bηρυτό, καθώς υιοθέτησαν την εκδοχή της εμπλοκής της Δαμασκού στη δολοφονία. Την ίδια χρονιά, η Συρία ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, μετά την αμερικανική κριτική για τον ρόλο της Δαμασκού στο Ιράκ.

Παρ’ όλα αυτά, Σύροι αξιωματούχοι συναντήθηκαν δύο φορές, πέρυσι, με αμερικανική αποστολή στη Δαμασκό, παρότι η Συρία βρίσκεται στη λίστα των Αμερικανών με τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία και έχει καλές σχέσεις με το Ιράν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

http://www.youtube.com/watch?v=S6bI8iyHufs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.