Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Φραστικά πυρά μεταξύ Ουρίμπε και Τσάβες


Ο πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. Σε φραστική σύρραξη μεταξύ του προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, και του ομολόγου του της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατέληξε η μεταξύ τους αντιπαράθεση, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η οποία έγινε στο Κανκούν του Μεξικού. «Πήγαινε στο διάβολο», είπε οργισμένος ο Τσάβες στον Ουρίμπε και ο Κολομβιανός πρόεδρος του απάντησε: «Γίνε άντρας».

Ο Ουρίμπε είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί για το εμπάργκο στο εμπόριο της Κολομβίας που εφαρμόζει η Βενεζουέλα, το οποίο συνέκρινε με το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα. Ο Τσάβες παρενέβη και τόνισε ότι από την άνοδό του στην εξουσία, το 1999, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Μπογκοτά και Καράκας οκταπλασιάστηκε, όμως ο Ουρίμπε τον διέκοψε. Ο Τσάβες του ζήτησε να του επιτρέψει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την απάντησή του, όμως ο Ουρίμπε ήταν ανυποχώρητος και τότε ο Τσάβες του είπε το άκομψο «πήγαινε στο διάβολο». Ο Ουρίμπε ανταπάντησε με το «γίνε άντρας και μάθε να συζητάς πρόσωπο με πρόσωπο».

Σύμφωνα με τη μεξικανική εφημερίδα El Universal, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο και οι πρόεδροι των δύο χωρών αντάλλαξαν μέχρι και ύβρεις. Ο Τσάβες κατηγόρησε την Κολομβία ότι επιδιώκει τη φυσική εξόντωσή του και για αυτόν τον λόγο στέλνει ομάδες παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα. Από την πλευρά του, ο Ουρίμπε κατηγόρησε τον Τσάβες ότι οπλίζει τους αριστερούς αντάρτες FARC, που έχουν κηρύξει άτυπο εμφύλιο στην Κολομβία τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια.


Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Κολομβίας και ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ούγκο Τσάβες, γνωστού για τον οξύ αντιαμερικανισμό του.

Σύμφωνα με τον λατινοαμερικανικό Τύπο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο προσπάθησε να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η διένεξη μεταξύ των δύο προέδρων. Η εφημερίδα La Nacion της Κόστα Ρίκα έγραψε ότι αργότερα ηρέμησαν τα πνεύματα και ότι ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Καλντερόν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι πρόεδροι Ουρίμπε και Τσάβες συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.