Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Η Τεχεράνη εξαγοράζει ψήφους στο Ιράκ


Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Μεγάλης κλίμακας μυστική επιχείρηση διεξάγει η Τεχεράνη στο Ιράκ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να επηρεάσει τις ιρακινές εκλογές, διοχετεύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και άλλα μέσα στους συμμάχους του. Ο καλύτερος τρόπος ανάσχεσης της εκστρατείας αυτής, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, είναι η δημοσιοποίησή της.

Οι οξύτερες επικρίσεις για την ιρανική εμπλοκή στα ιρακινά πράγματα προήλθε από τον στρατηγό Ρέι Οντιέρνο, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Σε συναντήσεις που είχε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο στρατηγός Οντιέρνο έδωσε έμφαση στον ρόλο του Αχμάντ Τσαλαμπί, τον Ιρακινό που πίεσε την κυβέρνηση Μπους να εισβάλει στη χώρα το 2003 και φέρεται σήμερα να συνεργάζεται στενά με το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Ο Οντιέρνο ενημέρωσε επίσης ανώτατα στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη για πληροφορίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών γύρω από την ιρανική εκστρατεία επιρροής. Η ενημέρωση του στρατηγού περιείχε τα παρακάτω κύρια σημεία:


Το Ιράν προσφέρει χρήματα, εκλογικό υλικό και εκπαίδευση σε πολλούς μεμονωμένους υποψηφίους και πολιτικά κόμματα του Ιράκ. Το Ιράν παρεμβαίνει στο πολιτικό γίγνεσθαι του Ιράκ, προωθώντας συμμαχίες που δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους Ιρακινούς πολιτικούς, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει την πολιτική ισχύ στα χέρια φιλο-ιρανικών κομμάτων. Ο Αχμάντ Τσαλαμπί, για παράδειγμα, συναντήθηκε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Μοτακί τον περασμένο Νοέμβριο, για να συζητήσουν τη συγχώνευση δύο σιιτικών κομμάτων, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ιράν υποστηρίζει την προσπάθεια απομάκρυνσης «σταγονιδίων» του μπααθικού καθεστώτος, ενώ ο Τσαλαμπί φιλοδοξεί να καταλάβει την πρωθυπουργία, με τη βοήθεια της Τεχεράνης. Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο Τσαλαμπί επισκέφθηκε το Ιράν τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο 2009, ενώ συναντήθηκε με αξιωματούχους της ιρανικής κυβέρνησης πέντε φορές, εντός ιρακινού εδάφους.

Η απόφαση του στρατηγού Οντιέρνο να κοινοποιήσει τις πληροφορίες αυτές είναι ασυνήθιστη και αποκαλύπτει την ανησυχία των Αμερικανών επιτελών για την ιρανική ανάμιξη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου στο Ιράκ. Παρότι οι ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών, με στόχο την ανάσχεση της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ, η πρόθεσή της Ουάσιγκτον να μην αναμειχθεί ενεργά στις διεργασίες μιας δημοκρατίας, την οποία αυτή επέβαλε, δεν επιτρέπει τη διοργάνωση μυστικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας. «Είναι πολύ αργά για μυστικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, Το μόνο που μπορούμε τώρα να κάνουμε είναι να αποκαλύπτουμε όσα συμβαίνουν», λέει ανώτατος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον.

Από τη πλευρά του, ο Αχμάντ Τσαλαμπί αρνείται τους ισχυρισμούς του στρατηγού Οντιέρνο, που τον χαρακτηρίζει Ιρανό πράκτορα: «Οι κατηγορίες αυτές κάνουν κατά καιρούς την εμφάνισή τους, κάθε φορά που επιλέγουμε πορεία δράσης, η οποία αντιβαίνει στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Συγχωρούμε, όμως, τον στρατηγό Οντιέρνο, καθώς αυτός συνέλαβε τον Σαντάμ Χουσεΐν», λέει ο Αχμάντ Τσαλαμπί.

Τις ιρανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ διευθύνει ο διοικητής της Δύναμης αλ Κουτς Κάσεμ Σολεϊμανί, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που τον γνωρίζουν ως ευφυής, λιγομίλητη εκδοχή του αρχικατασκόπου του Τζον Λεκαρέ, Κάρλα. Ο υπαρχηγός του, Αμπού Μαντί Μοχαντές, θεωρείται υπεύθυνος από την αμερικανική Δικαιοσύνη για τον βομβαρδισμό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κουβέιτ το 1983.

Οι Ιρανοί φέρονται να διοχετεύουν 9 εκατ. δολάρια το μήνα στο Ιράκ, με τη μορφή μυστικής βοήθειας προς το Ισλαμικό Ανώτατο Συμβούλιο του Ιράκ, το σιιτικό κόμμα με τις περισσότερες έδρες στην ιρακινή εθνοσυνέλευση, αλλά και 8 εκατ. το μήνα με αποδέκτη τη μαχητική σιιτική οργάνωση του Μοκταντά αλ Σαντρ.

Ο σημερινός Ιρακινός πρωθυπουργός, Νουρί αλ Μαλίκι, φέρεται να παίζει επικίνδυνο παιχνίδι ισορροπιών με το Ιράν, αντιτιθέμενος σε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Τεχεράνης και αποδεχόμενος άλλες. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, στέλεχος του γραφείου του Μαλικί παραδίδει κάθε ημέρα στον πρωθυπουργό τις γραπτές οδηγίες της Τεχεράνης, διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια της επικοινωνίας, που θα μπορούσε να τύχει υποκλοπής εάν γινόταν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Για τους Ιρανούς, η διατήρηση φιλικά διακείμενης κυβέρνησης στη Βαγδάτη αποτελεί μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά την πικρή ιστορική εμπειρία του Πολέμου Ιράν - Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι Ιρανοί δημοσίευσαν κατάλογο 600 ονομάτων Ιρακινών αξιωματικών, που πρέπει να θανατωθούν για όσα έπραξαν στον Πόλεμο Ιράν - Ιράκ. Αμερικανός διοικητής, ερωτηθείς για το τι κάνει η Ουάσιγκτον για τον κατάλογο αυτό, είπε: «Ειδοποιούμε όσους βρίσκονται στη λίστα».

«Οι Ιρανοί βρίσκονται παντού. Μυστικά ή φανερά, είναι παντού και ποντάρουν σε όλα τα νούμερα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσεις στη ρουλέτα», λέει ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του Ιράκ.

Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των ιρανικών ραδιουργιών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι ο έμφυτος πατριωτισμός του ιρακινού λαού. Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι Ιρακινοί αντιμετωπίζουν το Ιράν με ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία απ’ ό,τι τις ΗΠΑ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.