Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Φονικές χιονοστιβάδες στο Αφγανιστάν


AFP, A. P.

ΚΑΜΠΟΥΛ. Συνεχιζόταν έως και χθες η επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων από τις φονικές χιονοστιβάδες που έθαψαν κυριολεκτικά τριάμισι χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου στο Αφγανιστάν. Συνολικά, 171 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητά τους, τα οποία παγιδεύτηκαν από το χιόνι. Περίπου 3.000 διασώθηκαν από τη σήραγγα Σαλάγκ, που έκλεισε λόγω των χιονοστιβάδων, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του στρατού της χώρας. Τα σωστικά συνεργεία απέκλειαν πάντως να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν επιβιώσει και από σήμερα αναμένεται να παραχωρηθεί εκ νέου στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος, ο οποίος είναι και η μοναδική οδική αρτηρία που συνδέει την Καμπούλ με το Βόρειο Αφγανιστάν.


Στο μεταξύ, αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, και την ηγεσία της γαλλικής δύναμης στο Αφγανιστάν. «Η Γαλλία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν για όσα χρόνια χρειαστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Φιγιόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Καρζάι. Υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα του δεσμεύθηκε να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στο Αφγανιστάν κατά 45 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ενίσχυσε και τη στρατιωτική της παρουσία, η οποία πλέον ανέρχεται σε 3.750 άνδρες. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Γαλλία όσο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δέχονται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να αποστείλουν επιπλέον ενισχύσεις. Ενδεικτική της αριθμητικής ανεπάρκειας των ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση ότι η Αμερική θα στείλει 2.000 πεζοναύτες για να βοηθήσουν τους Γερμανούς στρατιώτες στον τομέα ευθύνης του Βόρειου Αφγανιστάν, τόσο με την εκπαίδευση των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας όσο και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. «Η συνδρομή των ΗΠΑ θα βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές μας ικανότητες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της γερμανικής δύναμης στο Βόρειο Αφγανιστάν, ταξίαρχος Φρανκ Λεϊντενμπέργκερ. Την ίδια στιγμή, από μέρα σε μέρα αναμένεται η έναρξη της εκτεταμένης εκκαθαριστικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην πόλη Μαργιάχ, προπύργιο έως σήμερα των Ταλιμπάν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.