Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Προειδοποίηση Λίμπερμαν στον Ασαντ


A.P., Reuters

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Λάδι στη φωτιά της φραστικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας έριξε χθες ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, προειδοποιώντας τον Μπασάρ Ασαντ ότι ένας νέος πόλεμος θα καταλήξει με την αποκαθήλωσή του. «Οταν ξεσπάσει ο επόμενος πόλεμος, όχι μόνο θα ηττηθείς, αλλά εσύ και η οικογένειά σου θα βρεθείτε εκτός εξουσίας», απείλησε τον Σύρο πρόεδρο ο γνωστός για τις σκληροπυρηνικές του απόψεις υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, δεδομένου ότι ο κ. Ασαντ δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή και δεν πιστεύει σε αξίες», υπογράμμισε ο κ. Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής συνόδου στο Πανεπιστήμιο του Μπαρ Ιλάν. «Η μοναδική του αξία είναι η εξουσία και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να στοχεύουμε εκεί», κατέληξε ο ίδιος.

Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κρατών αποτέλεσε η διφορούμενη δήλωση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ και προέδρου των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ, περί οδυνηρών συνεπειών σε περίπτωση αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Συρία. «Αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία με τους Σύρους, μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο κ. Μπάρακ. Η Δαμασκός θεώρησε ότι ο τόνος του κ. Μπάρακ ήταν απειλητικός και απάντησε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Γουαλίντ Μουαλέμ, ότι «το Ισραήλ δεν πρέπει να δοκιμάζει τις αντοχές της Συρίας διότι γνωρίζει πως ο πόλεμος θα καταλήξει στις πόλεις του». Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι το σχόλιο του κ. Μπάρακ είχε στόχο να ενθαρρύνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι να απειλήσει τους Σύρους. Λίγο πριν από τις εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Λίμπερμαν, επίσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε επαναλάβει ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τη Συρία δίχως προϋποθέσεις.



Οι δηλώσεις Λίμπερμαν προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ. «Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την εικόνα του έθνους που επιδιώκει την ειρήνη και αυτός τα καταστρέφει όλα», υπογράμμισε ο πολιτικός αναλυτής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, Μοσέ Μαόζ. Από την πλευρά τους, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος κάλεσαν τον κ. Νετανιάχου να απαλλαγεί από τον «πολεμοκάπηλο» κ. Λίμπερμαν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το αμερικανικό περιοδικό αποκαλύπτει ότι η συνεργασία της Συρίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών έχει αναβιώσει κατόπιν, μάλιστα, πρωτοβουλίας του Λευκού Οίκου. Η αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ακόμα ότι ο κ. Ασαντ αποδέχτηκε την αμερικανική πρόταση, αλλά προειδοποίησε τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, πως αν οι ΗΠΑ δεν επιδείξουν «καλή διάθεση» η συνεργασία θα τερματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.