Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στον αέρα ο διάλογος Πακιστάν - Ινδίας


AFP, A. P., Reuters

ΜΟΥΜΠΑΪ. Στον αέρα βρίσκεται η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Νέου Δελχί, μετά την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην ινδική πόλη Πούνε, η οποία άφησε πίσω της 10 νεκρούς και 60 τραυματίες. Εθνικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία ζήτησαν από την κυβέρνηση να ακυρώσει την πρώτη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο του ειρηνευτικού διαλόγου για τις 25 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση απάντησε, διά του υπουργού Εξωτερικών, κυρίου Κρισνά, ότι θα εξετάσει το αίτημα αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας, αφήνοντας έτσι να υπονοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά εφ’ όσον διαπιστωθεί ανάμειξη του Πακιστάν στην επίθεση. Αργότερα, όμως, άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν, παρά «τις ανησυχίες που προκαλεί η επίθεση».


Σύμφωνα με την αστυνομία του Πούνε, δύο άτομα έχουν συλληφθεί και πολλά ακόμη ανακρίνονται, σε σχέση με το τραγικό περιστατικό του Σαββάτου, το οποίο σημειώθηκε σε γερμανικό φούρνο της πόλης και καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV). Στο βίντεο, δύο άτομα φαίνονται να αφήνουν ένα σακίδιο στον φούρνο, το οποίο και εκρήγνυται όταν υπάλληλος προσπαθεί να το ανοίξει. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα πρόσωπα των υπόπτων διακρίνονται στο βίντεο, αν και συνήθως οι λήψεις από CCTV είναι χαμηλής ποιότητας και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Οι υποψίες των αρχών στρέφονται κυρίως κατά των «Ινδών Μουτζαχεντίν», μιας τοπικής ομάδας εξτρεμιστών, αλλά και κατά της Λασκάρ-ι-Τάιμπα, της πακιστανικής τρομοκρατικής οργάνωσης, δηλαδή, που οργάνωσε την πολύνεκρη επίθεση στο Μουμπάι τον Νοέμβριο του 2008. Από την άλλη πλευρά, την ευθύνη φέρεται να ανέλαβε με τηλεφώνημα η οργάνωση «Λασκάρ-ι-Τάιμπα αλ Αλάμι», την οποία οι αρχές δεν έχουν ξανακούσει και αμφιβάλλουν για την ύπαρξή της.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.