Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Iνδία - Πακιστάν ξανά σε διάλογο



AP

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Οι πρώτες επίσημες ινδοπακιστανικές συνομιλίες μετά το τρομοκρατικό πλήγμα του 2008 στη Βομβάη διεξήχθησαν χθες. Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που κατέρρευσε στην επίθεση αυτή, κάνοντας ένα μικρό βήμα για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στην τετράωρη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πυρηνικών δυνάμεων, συζητήθηκαν ζητήματα που κυμαίνονται από τους υδάτινους πόρους και τις κατηγορίες του Πακιστάν ότι η Ινδία υποθάλπει αντάρτες στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουχιστάν ώς το καθεστώς της διαφιλονικούμενης επαρχίας του Κασμίρ, αλλά και την τρομοκρατία.

Το Πακιστάν κατέστησε εξαρχής σαφές ότι αν η συζήτηση επικεντρωθεί στα ζητήματα της τρομοκρατίας, θα βαλτώσει. «Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα και να μην κρατήσουμε τη σχέση μας σε ομηρία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαλμάν Μπασίρ μετά το πέρας των συνομιλιών.


Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι δεν έχει εξαρθρώσει τα τρομοκρατικά δίκτυα που έχουν βάλει πολλές φορές στο παρελθόν στο στόχαστρό τους την Ινδία. Μετά τις επιθέσεις της Βομβάης τον Νοέμβριο του 2008, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και πολυσύχναστα σημεία, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι, η Ινδία διέκοψε τις σχέσεις της με το Πακιστάν και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τρομοκράτες είχαν εκπαιδευτεί σε πακιστανικές βάσεις.

Η πακιστανική κυβέρνηση έχει παραπέμψει σε δίκη έξι άτομα για τις επιθέσεις αλλά δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι όμηρος των ενεργειών εξτρεμιστών. Εχει καλέσει την Ινδία σε εφ’ όλης της ύλης συζητήσεις, πράγμα που η Ινδία αρνείται ζητώντας από το Πακιστάν να συλλάβει τον Χαφίζ Σαέντ, τον οποίο θεωρεί εγκέφαλο της πολιορκίας της Βομβάης.

Και μόνο το γεγονός ότι έγιναν και πάλι συνομιλίες ύστερα από 15 μήνες είναι σημαντικό, αν και οι προσδοκίες για το περιεχόμενό τους ήταν χαμηλές. «Δεν είχαμε υψηλούς στόχους», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Νιρουπάμα Ράο. «Κάναμε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», τόνισε.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν την εκτόνωση των ινδοπακιστανικών εντάσεων, προκειμένου το Πακιστάν να απελευθερώσει πόρους και προσωπικό από τα σύνορα με την Ινδία και να τα αφιερώσει στην εσωτερική μάχη εναντίον του ισλαμικού εξτρεμισμού. «Εμείς έχουμε υποφέρει εκατοντάδες επιθέσεις σαν της Βομβάης», είπε ο Πακιστανός υφυπουργός, δηλώνοντας ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του Πακιστάν είναι η πάταξη της τρομοκρατίας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.