Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

«Θέατρο σκιών» στον Περσικό Kόλπο


Μια αποτυχημένη βαλλιστική δοκιμή της Ουάσιγκτον και η αντίδραση του Ιράν

The Guardian


Η Τεχεράνη έσπευσε την περασμένη Τρίτη να απαξιώσει την απόπειρα των Αμερικανών να ενισχύσουν την αμυντική τους ασπίδα στον Περσικό Κόλπο, κάνοντας λόγο περί «θεάτρου σκιών». Λίγο νωρίτερα είχε διαρρεύσει η πληροφορία της αποτυχημένης βαλλιστικής δοκιμής των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια άσκησης - προσομοίωσης επίθεσης από ιρανικό πύραυλο. Αμερικανοί αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, δεν έκρυβαν ότι η αποστολή φρεγατών και βαλλιστικών συστημάτων στην περιοχή αποσκοπεί στην αποτροπή μιας πιθανής επίθεσης του Ιράν σε βάρος των συμμάχων τους. Απαντώντας, η ιρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στον Περσικό Κόλπο «αχρείαστη» και επιπλέον «ατελέσφορη».

Πολιτικό τέχνασμα

Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, κάλεσε, μάλιστα, τα κράτη της περιοχής να αντιληφθούν ότι «το θέατρο σκιών των Αμερικανών δεν αποτελεί παρά πολιτικό τέχνασμα με πραγματικό στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν δεν έχει επιτεθεί σε βάρος γειτονικής χώρας εδώ και τριάντα ένα χρόνια», επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος κατά του ιρακινού καθεστώτος επί Σαντάμ Χουσεΐν ήταν αμυντικός.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ, τόνισε ότι οι σχέσεις της χώρας με τα γειτονικά κράτη είναι άριστες. «Θεωρούμε ατελέσφορες τέτοιου είδους ενέργειες», σχολίασε. Η αντίδραση των Ιρανών ακολούθησε την παραδοχή της Υπηρεσίας για την Πυραυλική Άμυνα των ΗΠΑ ότι η δοκιμή βαλλιστικού συστήματος αξίας 150 εκατ. δολαρίων για την κατάρριψη υποτιθέμενου ιρανικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς απέτυχε. Η αποτυχία οφείλεται, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, σε δυσλειτουργία του συστήματος ραντάρ το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη αναχαίτιση του υποτιθέμενου ιρανικού πυραύλου. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Την Τετάρτη, τέλος, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, οι συντάκτες της οποίας χαρακτηρίζουν τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς των Ιρανών ως «απειλή» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.