Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Οι διαμάχες των δύο ακλόνητων συμμάχων, από το 1956 έως σήμερα




AP, AFP


Τη Δευτέρα, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διέρχονται «ιστορική κρίση» εξαιτίας της διαμάχης για τους εβραϊκούς εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες διαμάχες μεταξύ των δύο ακλόνητων συμμάχων.

Το 1948, ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ήταν ο πρώτος ηγέτης που αναγνώρισε το νεοσυσταθέν κράτος του Ισραήλ. Ομως, το 1956, ο διάδοχός του, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, απείλησε ότι θα διακόψει την ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ αμερικανική βοήθεια αν η χώρα δεν αποσυρθεί από το Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ, που είχε καταλάβει τα εδάφη αυτά από την Αίγυπτο στη διάρκεια του πολέμου του Σουέζ, αποσύρθηκε.


Το 1967, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον των γειτονικών αραβικών κρατών. Ομως, οι σχέσεις δοκιμάστηκαν όταν το Ισραήλ επιτέθηκε εναντίον του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου Liberty, που έπλεε σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 Αμερικανών ναυτικών και τον τραυματισμό 174. Το Ισραήλ δήλωσε ότι επρόκειτο για σφάλμα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται την εξήγηση.

Το 1973, ο πρόεδρος Νίξον διέταξε επείγουσα αερομεταφορά πολεμικού υλικού ώστε να υποστηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Ομως, το 1975, ο πρόεδρος Φορντ απείλησε ότι θα επανεξετάσει τις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις αν το Ισραήλ δεν υπογράψει συνθήκη με την Αίγυπτο για την απόσυρσή της από τη Χερσόνησο του Σινά, την οποία είχε καταλάβει το 1967.

Το 1982, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν, δήλωσε «εξοργισμένος» για τον βομβαρδισμό του Λιβάνου από το Ισραήλ και τον πίεσε να αποδεχθεί εκεχειρία.

Το 1985, αποκαλύφθηκε ότι ο αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού Τζόναθαν Πόλαρντ ήταν κατάσκοπος του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ του επέβαλαν ισόβια κάθειρξη αλλά το Ισραήλ τον ανακήρυξε εθνικό ήρωα και του χορήγησε ισραηλινή υπηκοότητα.

To 1991, ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, πίεσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιτζάκ Σαμίρ, να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους στην Μαδρίτη. Προκειμένου να τον υποχρεώσουν να περιορίσει τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σταμάτησαν προσωρινά να εγγυώνται ισραηλινά δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων. Ηταν η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ άσκησαν ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ. Ακολούθησαν ισραηλινές εκστρατείες στην Δυτική Οχθη, τη Γάζα και τον Λίβανο, που δεν κλόνισαν τις στενές σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2009, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης Ομπάμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε μερικό 10μηνο πάγωμα του εποικισμού της Δυτικής Οχθης. Στο μορατόριουμ δεν περιλαμβανόταν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των εβραϊκών εποικιστικών προσπαθειών.

Στις 9 Μαρτίου 2010, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε την άδεια για την οικοδόμηση 1.600 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το περιστατικό πυροδότησε την κρίση που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.