Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Οι ευθύνες του Ισραήλ απέναντι στις ΗΠΑ



Του Roger Cohen
The New York Times


Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «έχουμε μεν κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, αλλά οι πράξεις μας θα καθοριστούν με βασικό γνώμονα τα ζωτικά συμφέροντα του δικού μας κράτους». Φυσικά, «ζωτικά συμφέροντα» έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η λύση του Παλαιστινιακού με την ίδρυση δύο ανεξάρτητων κρατών. Η πιθανότητα αυτή απομακρύνεται λόγω της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον της Αμερικής για πολλούς λόγους:

Πρώτον, επειδή η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί ότι εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.
Δεύτερον -και κυριότερο- επειδή η σύγκρουση αποτελεί το βασικό ιδεολογικό άλλοθι για την παγκόσμια τζιχάντ, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους.



Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να το καταλάβει. Παρ' όλα αυτά, καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκόλυναν τους εποικισμούς, χρηματοδοτώντας το Ισραήλ με 28,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η πολιτική των «λευκών επιταγών» υπονόμευσε το ίδιο το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ για ειρήνη.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν σήμερα. Η δήλωση στήριξης που προσέφερε ο Μπάιντεν στο Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με μία προσβολή από το Τελ Αβίβ: την ανακοίνωση ότι θα κατασκευαστούν 1.600 ακόμη κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μία πράξη που ισοδυναμεί με πρόκληση, τη στιγμή που στόχος των ΗΠΑ είναι να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έγινε έξαλλος. Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί η 43λεπτη κατσάδα της Χίλαρι Κλίντον στον Νετανιάχου και οι λέξεις «προσβολή», «λοιδορία» και «καταστροφή» που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέϊβιντ Άξελροντ.

Η οργή του Ομπάμα είναι δικαιολογημένη, αφού ο Νετανιάχου παίζει παιχνίδια μαζί του. Το Ισραήλ είχε, όμως, υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να αλλάξει τακτική σε σχέση με τους προκατόχους της και να προσεγγίσει τον αραβικό κόσμο, ώστε να απομονώσει τους τρομοκράτες.

Η ισραηλινή Δεξιά -κοσμική και θρησκευτική- δεν επιθυμεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Τουλάχιστον είναι ειλικρινής σε αυτό. Καιρός είναι να μάθει και την ειλικρινή αντίδραση των ΗΠΑ. Η συγγνώμη του Νετανιάχου δεν αρκεί. Η Αμερική απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις εδώ και τώρα.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ είναι να ακυρώσει τα σχέδια για την κατασκευή των 1.600 αμφιλεγόμενων κατοικιών. Επίσης, καλό θα ήταν από εδώ και στο εξής να ενημερώνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τις προθέσεις των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η στιγμές είναι κρίσιμες. Η παλαιστινιακή βία, η τζιχάντ και ο αντισημιτισμός είναι έννοιες απαράδεκτες για την Αμερική. Ωστόσο, δεν μπορούν πλέον να αποτελέσουν δικαιολογία για την ανελέητη και κυνική συμπεριφορά του Ισραήλ στο θέμα του Μεσανατολικού. Πρόκειται για «πρόκληση» για τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ κάνει λάθος που κοροϊδεύει όσους του ασκούν εποικοδομητική κριτική, γιατί μόνο εκείνοι μπορούν να το οδηγήσουν από το αδιέξοδο του ενός κράτους στη λύση των δύο κρατών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.