Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αντιπαράθεση Ισραήλ με ΗΠΑ και Βρετανία


Δεν λύθηκαν οι διαφορές αναφορικά με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

The New York Times


Σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δύο πλέον αφοσιωμένους συμμάχους βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη το Ισραήλ, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωνε την επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία κάθε άλλο παρά διευθέτησε τις διαφορές των δύο κρατών αναφορικά με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Τη στιγμή που ο κ. Νετανιάχου συνομιλούσε με τον κ. Ομπάμα και ενώ ο Λευκός Οίκος είχε ήδη μεριμνήσει για τη μη τήρηση των εθιμοτυπικών που είθισται να προηγούνται μιας τέτοιας συνάντησης, η Βρετανία ανακοίνωνε την απέλαση ενός Ισραηλινού διπλωμάτη. Επρόκειτο για μια σπάνια ενέργεια από πλευράς ενός κράτους που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό του εβραϊκού κράτους και η οποία είχε ως ξεκάθαρο στόχο να αναδείξει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν για την πλαστογραφία δώδεκα βρετανικών διαβατηρίων από τους δολοφόνους ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι πράκτορες της Μοσάντ.


Ακροβασία

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης αποτέλεσε το τελευταίο επεισόδιο στη σειρά των συγκρούσεων του Ισραήλ με τους συμμάχους του. Ηρθε, μάλιστα, τη στιγμή που ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος ακροβατεί μεταξύ των αναγκών της διπλωματίας και εκείνων του εύθραυστου κυβερνητικού του συνασπισμού, προσπαθούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του «εβραϊκού κράτους» με τις ΗΠΑ – σχέσεις που διαταράχθηκαν όταν το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ την έγκριση σχεδίου επέκτασης εποικισμού στην ανατολική πλευρά της πόλης. Την ώρα που αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριζαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο συμμάχων, πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιούσαν ότι έπεται μια ακόμα μεγαλύτερη ρήξη, δεδομένου ότι ο κ. Ομπάμα εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευση για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πιο δεξιά


Ο κ. Νετανιάχου, ωστόσο, βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κυρίως λόγω της σύνθεσης του κυβερνητικού συνασπισμού που του επέτρεψε να αναρριχηθεί στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο ίδιος επέλεξε να κινηθεί ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, μολονότι η πολιτική συμμαχία της οποίας ηγείται είχε ήδη ουκ ολίγα υπερσυντηρητικά στοιχεία. Αρκετοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι ο κ. Νετανιάχου έχει περισσότερο χώρο να κινηθεί και πως εφόσον το επιθυμεί μπορεί να σχηματίσει έναν σαφώς πιο ευέλικτο κυβερνητικό συνασπισμό σε συνεργασία με το κεντρώο κόμμα του Καντίμα.

Προς το παρόν, όμως, ο κ. Νετανιάχου παραμένει άτεγκτος. Λίγες ώρες, μάλιστα, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωνε ευθαρσώς από το Κογκρέσο ότι δεν τίθεται καν ζήτημα «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ. «Δεν πρόκειται για εποικισμό, αλλά για την πρωτεύουσά μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Ομπάμα παραμένει ουσιαστικά στην ίδια δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν το φθινόπωρο, όταν το Ισραήλ αψηφούσε τις αμερικανικές εκκλήσεις για «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη. Αυτή τη φορά, παρά ταύτα, εμφανίζεται αποφασισμένος να ασκήσει αφόρητη πίεση στο Ισραήλ, γεγονός που αναδεικνύεται ότι επέτρεψε στην αντιπαράθεση με αφορμή τα σχέδια ανάπτυξης των εποικισμών της ανατολικής Ιερουσαλήμ να πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Αναπόφευκτα, οι κ. Ομπάμα και Νετανιάχου θα συγκρουστούν στις διαπραγματεύσεις για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», τονίζει ο διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή του Διεθνούς Ινστιτούτου για τις Κρίσεις, Ρόμπερτ Μαλέι.

Χαμηλοί οι τόνοι για την απέλαση


Μπορεί η απέλαση του αντιπροσώπου της Μοσάντ από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο να προκάλεσε σοκ στο Ισραήλ, εντούτοις η κυβέρνηση Νετανιάχου επέλεξε να μην ανεβάσει τους τόνους. Αντ’ αυτού, αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη της για την εξέλιξη και να κλείσει τα αυτιά στις φωνές από το εσωτερικό του κόμματος Λικούντ περί «αντιμέτρων» εις βάρος των Βρετανών. «Θεωρούμε τις σχέσεις με τη Βρετανία ιδιαίτερα σημαντικές και συνεπώς λυπούμαστε για την απόφαση του Φόρεϊν Οφις», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ. Ανωνύμως, βέβαια, άλλα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η Βρετανία όφειλε να μη δώσει συνέχεια στην υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι ο Μαχμούντ αλ Μαμπχά –το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που φέρεται να δολοφονήθηκε προ διμήνου στο Ντουμπάι από πράκτορες της Μοσάντ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν, μεταξύ άλλων, βρετανικά διαβατήρια– υπήρξε εχθρός όχι μόνο του «εβραϊκού κράτους» αλλά και της Δύσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ –παιδί και ο ίδιος Εβραίων μεταναστών– αναγνώρισε την ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, καθιστώντας σαφές ότι η υπόθεση των
διαβατηρίων δεν πρέπει να αποδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.