Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο Σύνταγμα της Τουρκίας




ΑP

ΑΓΚΥΡΑ. Το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιμένει στην προώθηση αμφιλεγόμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό της εξουσίας θεσμών, όπως οι δικαστικοί, προκαλώντας την αντίδραση της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του τρέχοντος μηνός, περιλαμβάνει πρόταση για την αλλαγή σύνθεσης του Ανώτατου Σώματος Δικαστών και Εισαγγελέων και επιτρέπει στη Βουλή να εκλέγει ορισμένα από τα μέλη του. Αλλη αμφιλεγόμενη μεταρρυθμιστική πρόταση επιχειρεί να καταστήσει δυσχερέστερη την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων και προβλέπει ότι για να κινηθεί η σχετική διαδικασία από την Εισαγγελία θα προαπαιτείται η έγκριση της Βουλής.



Δημοψήφισμα

Το ΑΚΡ επιμένει ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ένταξη της χώρας στην Ε. Ε. και έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα, στην περίπτωση κατά την οποία αυτές δεν γίνουν αποδεκτές από τη Βουλή, όπου διατηρεί την πλειοψηφία, όχι όμως την απαιτούμενη για την προώθηση των αλλαγών. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απλώς επιδιώκει να εδραιώσει την παραμονή της στην εξουσία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να καθησυχάσει την αρμενική κοινότητα της Τουρκίας ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκδίωξής τους από τη χώρα. Οι σχετικές ανησυχίες προέκυψαν μετά τη δήλωση Ερντογάν, στο BBC ότι θα απελαύνονται οι παράνομοι Αρμένιοι μετανάστες, μετά από αίτημα Αμερικανών και Σουηδών για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.