Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κανταχάρ




Στόχος των ΝΑΤΟϊκών, η πάταξη των Ταλιμπάν στην περιοχή του οπίου

AFP


ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Τις επιχειρήσεις με στόχο την εκδίωξη των Ταλιμπάν από το λίκνο τους, την Κανταχάρ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εγκαινίασαν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που θα εντείνουν τις προσπάθειές τους μέσα στους ερχόμενους μήνες.

«Οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός για την επιχείρηση Ομαΐντ συνεχίζονται», είπε χθες ο διοικητής των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Κανταχάρ, Μοχάμεντ Ζαζάι.

Στήριξη πληθυσμού

Η Κανταχάρ αποτελεί τον επόμενο στόχο της ευρείας επιχείρησης με στόχο την πάταξη των ανταρτών Ταλιμπάν σε περιοχές τις οποίες ήλεγχαν πλήρως μέχρι πρόσφατα, σε πολλές περιπτώσεις σε αγαστή συνεργασία με καρτέλ καλλιέργειας και εξαγωγής οπίου. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ δήλωσε χθες ότι η προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων συνοδεύεται από πρωτοβουλίες στήριξης του τοπικού πληθυσμού. Μιλώντας μέσω βίντεο με δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγός Μακρίσταλ είπε: «Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες. Περιμένω ότι η διάρκειά της θα είναι μεγάλη».


Η επιχείρηση Ομαΐντ ακολουθεί την επιχείρηση Μουσταράκ, που συνεχίζεται στη γειτονική επαρχία Χελμάντ. Η επιχείρηση αυτή έχει προκαλέσει την αισιοδοξία των ΝΑΤΟϊκών επιτελών, που βλέπουν τους Ταλιμπάν να αναδιπλώνονται από την επαρχία, επιτρέποντας την εγκαθίδρυση κρατικών υπηρεσιών στην περιοχή. Η επιχείρηση Μουσταράκ («Μαζί» στα παστούν, κυριότερη γλώσσα του Αφγανιστάν) είναι η πρώτη από σειρά επιχειρήσεων για τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε στη χώρα ενισχύσεις 30.000 ανδρών του στρατού των ΗΠΑ και 10.000 από άλλα κράτη του ΝΑΤΟ. Η στρατηγική της Συμμαχίας περιλαμβάνει στρατιωτικό, πολιτικό και ανθρωπιστικό σκέλος σε τέσσερα στάδια, τα οποία ο αμερικανικός στρατός έχει κωδικοποιήσει ως «διαμόρφωση, κατάληψη, διατήρηση και οικοδόμηση». Η στρατηγική αυτή υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει την απάλειψη της απειλής του αντάρτικου στις ανακαταληφθείσες περιοχές.

Η Κανταχάρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας μετά την Καμπούλ και τη Χεράτ, ενώ αποτελεί το ιδεολογικό λίκνο του κινήματος των Ταλιμπάν. Αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος πραγματοποίησαν το Σάββατο παράτολμη επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη, προκαλώντας τον θάνατο 35 ανθρώπων. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν την επίθεση «δολιοφθορά κατά της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στην επαρχία». Ο στρατηγός Μακρίσταλ δήλωσε χθες ότι η διασφάλιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας στις οδικές αρτηρίες της Κανταχάρ είναι κρίσιμη και ότι ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε επιπλέον μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση των απειλών, όπως των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ένα από τα σημαντικότερα όπλα στο οπλοστάσιο των Ταλιμπάν.

Θα φθάσουν τους 150.000

Ο αριθμός των δυνάμεων υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αναμένεται να αυξηθεί στους 150.000 άνδρες μέχρι τον Αύγουστο, με τους περισσότερους από αυτούς να στελεχώνουν μονάδες στον Νότο της χώρας, ενώ οι 15.000 άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση Μουσταράκ, στις περιφέρειες Μαρτζάχ και Ναντ Αλι της επαρχίας Χελμάντ, θα παραμείνουν εκεί σε μια προσπάθεια να προληφθεί νέα διείσδυση των Ταλιμπάν.

Δυσχέρειες αναμένεται, όμως, να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στην προσπάθειά του να προσελκύσει τον πληθυσμό της Κανταχάρ. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν τους πολιτικούς στην Καμπούλ βαθιά διεφθαρμένους, εξαιτίας κυρίως των ύποπτων δραστηριοτήτων του αδελφού του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Αχμέτ Ουαλίντ Καρζάι, εκλεγμένου επάρχου της Κανταχάρ, που κατηγορείται για στενές σχέσεις με τα δίκτυα καλλιέργειας οπίου, που εξασφαλίζουν ετήσιο τζίρο 3 δισ. δολαρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.