Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Εκδήλωση για την ΕΟΚΑ στην Καρδίτσα



Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Καρδίτσας και ο Σύλλογος «Φίλοι Ιστορίας Νομού Καρδίτσας», διοργανώνουν από κοινού μία εκδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον ζυγό των Άγγλων αποικιοκρατών.

Το αντάρτικο της ΕΟΚΑ που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα, διήρκεσε 4 χρόνια ως το 1959 και θεωρείται μαζί με του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, ως ένα από τα δύο πιο επιτυχημένα αντάρτικα του 20ου αιώνα. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, σχετικά άγνωστος στους περισσότερος από τους συμπολίτες μας υπήρξε η ηρωικότερη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας, ένα κίνημα παλλαϊκό και νεολαιίστικο, που κατάφερε να νικήσει μία από τις υπερδυνάμεις της εποχής την Βρετανική Αυτοκρατορία και να χαρίσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της, αποτυγχάνοντας για πολιτικούς μόνο λόγους στον τελικό του σκοπό, την Ένωση με την Ελλάδα.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαρτίου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα. Το πρωί του Σαββάτου 27 Μαρτίου στις 10 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου προς τιμή των πεσόντων στην Κύπρο. Στις 11 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Στρατολογίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Κιέριον» θα γίνει σύνθετη εκδήλωση με πρόγραμμα:

* 7:00 μ.μ. Προσέλευση κοινού.
* 7:15 μ.μ. Χαιρετισμοί επισήμων.
* 7:45 μ.μ. Σύντομη ιστορική ανασκόπηση του Κυπριακού ζητήματος από την Χριστίνα Κονναρή (Πρόεδρο Συλλόγου Κυπρίων Νομού Καρδίτσας) και τον Κώστα Καρδαρά (Πρόεδρο Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Νομού Καρδίτσας).
* 8:10 μ.μ. Απαγγελία ποιημάτων του αγώνα.
* 8:20 μ.μ. Προβολή ενός σπάνιου και εξαιρετικού ιστορικού ντοκιμαντέρ για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
* 9:30 μ.μ. Λήξη της εκδηλώσεως.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να τιμήσουν μαζικά με την παρουσία τους την διπλή αυτή εκδήλωση για να ξανασφυρηλατήσουμε τους πανάρχαιους δεσμούς της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας με την ακριτική έπαλξη του Ελληνισμού, την ηρωική Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.